ABD fabrika siparişlerinde sert yükseliş

ABD fabrika siparişlerinde sert yükseliş

ABD'de fabrika siparişleri haziranda yüzde 3 artarak son 8 ayın en hızlı yükselişini kaydetti.

A+A-

ABD'de fabrika siparişleri haziranda yüzde 3 artarak son 8 ayın en hızlı yükselişini kaydetti.

ABD Ticaret Bakanlığının raporuna göre, fabrika siparişleri haziranda önceki aya kıyasla yüzde 3 artarak 481,1 milyar dolara yükseldi. Böylece, Ekim 2016’dan bu yana en büyük yükselişini kaydeden siparişlere yönelik beklenti ise yüzde 1,9 artış olarak belirlenmişti.

Bu arada, mayıs ayına yönelik fabrika siparişlerindeki düşüş yüzde 0,8’den yüzde 0,3’e revize edildi. Veri, nisan ayında da yüzde 0,3 gerileyerek Aralık 2016’dan sonraki ilk düşüşünü kaydetmişti.

Fabrika siparişlerinin haziranda son 3 ayın ilk yükselişini kaydetmesinde ulaşım araçlarına yönelik talebin yüzde 19 artması etkili oldu. Bununla birlikte, değişken ulaşım kalemi haricindeki fabrika siparişleri etkisiyle yüzde 0,2 azaldı.

Fabrika siparişleri, ABD ekonomisinin yüzde 12'sini oluşturan sanayi sektörünün yakın gelecekteki performansına ışık tutması açısından önem taşıyor.

Analistler, fabrika siparişlerinin nisan ve mayısta gerilemesinin ardından haziranda güçlü yükselmesini, sanayi sektörü için toparlanma sinyali olarak değerlendirdi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.