ABD Hazinesi 8-9 Haziran'da dibi görecek: Piyasalarda gerilim yükseliyor

ABD Hazinesi 8-9 Haziran'da dibi görecek: Piyasalarda gerilim yükseliyor

Goldman Sachs ekonomistleri, ABD Hazinesi'nin 8 ya da 9 Haziran'a kadar nakit seviyesinin, vadesi gelen federal yükümlülükleri karşılamak için asgari olarak işaret ettiği 30 milyar doların altına düşeceğini tahmin ediyor.

A+A-

Goldman Sachs ekonomistleri Alec Phillips ve Tim Krupa 19 Mayıs'ta müşterilerine gönderdikleri bir notta, "Tahmin önemli ölçüde belirsizliğe tabi, dolayısıyla tahsilatların beklenenden daha fazla yavaşlaması ve Hazine'nin 1 veya 2 Haziran'da nakit sıkıntısı çekmesi ihtimali kesinlikle var" diye yazdılar.

Hazine, federal ödemeleri karşılamak için nakit dengesini sürekli olarak azaltıyor ve 31.4 trilyon dolarlık borç limiti nedeniyle kamudan net borçlanmasını artıramıyor. Hazine Bakanı Janet Yellen Pazar günü NBC'ye verdiği demeçte, Hazine'nin limit dahilinde kalmak için aldığı özel önlemleri 1 Haziran'da tüketmesinin mümkün olduğu uyarısını yineledi.

Perşembe günü itibariyle Hazine'nin nakit dengesi 57 milyar doların biraz üzerindeydi. Bir önceki gün itibariyle de yaklaşık 92 milyar dolarlık özel önlem mevcuttu.

Goldman ekonomistleri, "Kongre'nin harekete geçmeden son tarihi geçirmekten kaçınacağından eminiz, ancak bunun alabileceği birçok yol var" diye yazdı. Cuma günü itibariyle, bu hafta Washington'da iki taraf arasında bir anlaşma olasılığını %30, son tarihten "kısa bir süre önce" bir anlaşma olasılığını ise %30 olarak belirlediler.

Notun yayınlanmasından bu yana Başkan Joe Biden ve Meclis Başkanı Kevin McCarthy Pazartesi günü bir toplantı planladı ve personellerinin Pazar akşamı müzakerelere devam etmesi bekleniyor.

Phillips ve Krupa'ya göre, finansal piyasalar Hazine'nin yeterli nakdinin tükeneceği anın yaklaştığına dair daha geniş çaplı endişelere dair sadece sınırlı işaretler gösterse de, volatilitede bir artış hala söz konusu olabilir.

Ekonomistler ayrıca "Son tarihten önce bir anlaşma olmasını beklemekle birlikte, yol boyunca birkaç değişiklik daha bekliyoruz ve piyasaların borç limiti nihayet yükseltilmeden önce ek riskleri fiyatlayacağından şüpheleniyoruz" diye yazdılar.

İlgili Haberler