ABD ile şimdi de "güvence" krizi

ABD ile şimdi de "güvence" krizi

ABD ile vize krizinde dün sağlanan gelişme, iki taraftan yapılan açıklamalarla belirsizliğe büründü

A+A-

ABD ile vize krizinde dün sağlanan gelişme, iki taraftan yapılan açıklamalarla belirsizliğe büründü. ABD'li yetkililerin sınırlı olarak vize işlemlerine başlanacağını duyurduğu açıklamada Türkiye'den yeni soruşturma ve tutuklamaların olmayacağına dönük "güvence" alındığını da belirtmesi üzerine yeni bir krizin başlamasına neden oldu. Türkiye, buna karşılık yaptığı açıklamada "Türkiye bir hukuk devletidir ve bir güvence verilmesi söz konusu değildir" dedi.

Türkiye ile ABD arasında bir süredir devam eden vize krizi görüşmelerinde ilerleme sağlandı ve dün ilk açıklama  ABD Vize Bilgi Servisi'nden geldi. 

ABD Vize Bilgi Servisi tarafından gönderilen bilgilendirme mesajında, "Türkiye'deki ABD misyonunun, sınırlı ölçüde vize başvurularını kabul etmeye başladığı" ifade edildi.  "ABD’ye seyahat etmek isteyen başvuru sahipleri artık yeniden randevu alabilirler. Ancak, sınırlı sayıda randevu verilebileceğinden normalden daha uzun bir bekleme süresi olabilir" denen mesajda, "bazı durumlarda acil randevu alınabileceği" kaydedildi.  ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği, vize yasağı konusunda yumuşamaya ilişkin yaptığı açıklamada Türk hükümetinin ABD çalışanlarını tutuklamayacağına ilişkin güvence verdiğini açıkladı.

11.png

Dışişleri Bakanlığı: Benzer bir adım atabiliriz

Türk Dışişleri Bakanlığı kaynakları, söz konusu yumuşama kararının 'olumlu' olduğunu belirterek, "Konsolosluk dairemiz atılacak adımları değerlendiriyor. Benzer bir adım atabiliriz" açıklaması yaptı.

Türkiye Washington Büyükelçiliği, ABD vatandaşlarının vize başvurularının sınırlı bir şekilde alınmaya başladığını duyurdu.

ABD: Türk hükümeti çalışanlarımızın tutuklanmayacağına dair güvence verdi

22-002.jpg

Türk Büyükelçiliği: Güvence söz konusu değil

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, ABD'nin vize açıklamasına ilişkin, "Türkiye bir hukuk devletidir ve yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak Hükümetimizin herhangi bir güvence vermesi sözkonusu değildir." ifadelerini kullandı.

33-003.jpg

Türkiye ve ABD’nin vize kısıtlamalarını karşılıklı olarak kısmen kaldırmasıyla ilgili yeni bir açıklama yayınlayan Büyükelçilik, ABD'nin Türkiye'den yapılan vize başvurularını "sınırlı düzeyde" kabul etmeye başladığına ilişkin açıklamasında “Türkiye’den güvence aldık” ifadesine yanıt verdi.

Büyükelçiliğin açıklamasında, “Türkiye bir hukuk devletidir ve yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak hükümetimizin herhangi bir güvence vermesi sözkonusu değildir” denildi.

Açıklamada, Türkiye’de hiçbir temsilcilik görevlisinin kendi resmi görevinin icrası sebebiyle adli soruşturmaya tabi tutulmadığı vurgulandı.

Washington Büyükelçiliği’nin açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Türk ve ABD vatandaşlarının iki ülkedeki temsilcilikleri tarafından kısıtlı şekilde yeniden vize başvurularının alınmaya başlanması olumlu bir gelişmedir.

Türkiye bir hukuk devletidir ve yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak hükümetimizin herhangi bir güvence vermesi sözkonusu değildir.

Türkiye’de hiçbir temsilcilik görevlisi kendi resmi görevinin icrası sebebiyle adli soruşturmaya tabi tutulmamıştır. ABD tarafından istihdam edilen sözkonusu personel de keza resmi görevi çerçevesinde değil, hakkında çok ciddi suçlamalar olduğu için adli sürece tabi tutulmuştur.

Bundan sonraki süreçte de Türkiye’de konsolosluk görevleri dışına çıkarak suç işleyen kişilerle ilgili yargı süreci başlatılması bağımsız yargının gereğidir.”

Açıklamada ayrıca, 18 Ekim’de Ankara’da Türk ve ABD yetkililerinin katıldığı toplantıda adli konularda ve konsolosluk işbirliğiyle ilgili olarak karşılıklı daha iyi bilgilendirme yapılması konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

Büyükelçilik açıklamasında, ABD’nin Türkiye’de vize hizmetlerine yeniden başlama kararı alırken “güvenlik durumunun iyileşmesine” atıf yapmasına da tepki gösterildi.

Açıklamada, “Türkiye’deki tüm diplomatik ve konsüler temsilcilikler için olduğu gibi ABD’nin temsilciliklerinin güvenliğiyle ilgili de gereken tüm tedbirler alınmışken ve bu hususta her vesileyle ABD tarafından ilave ihtiyaç olmadığı bildirilmişken, sözkonusu açıklamada güvenlik durumuna atıfta bulunulması yadırganmıştır ve gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

ABD’de Türk vatandaşlarıyla ilgili süren davalara ilişkin de Türkiye’nin çok ciddi endişelerinin bulunduğunu kaydeden Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği, Türk yetkililerin, bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması için Amerikalı muhataplarıyla görüşmeyi sürdüreceğini belirtti.

Etiketler : , , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.