ABD pazar gününden itibaren Tiktok'u yasaklıyor

ABD pazar gününden itibaren Tiktok'u yasaklıyor

ABD, ulusal güvenlik ve veri güvenliği gerekçesiyle, Çin şirketine bağlı olan video paylaşım platformu TikTok ve WeChat uygulamalarını Pazar gününden itibaren yasaklıyor.

A+A-

ABD, ulusal güvenlik ve veri güvenliği gerekçesiyle, Çin şirketine bağlı olan video paylaşım platformu TikTok ve WeChat uygulamalarını Pazar gününden itibaren yasaklıyor.

Amerikanın Sesi internet sitesindeki habere göre yayınlanan karar kapsamında, WeChat uygulaması tamamen yasaklanıyor. Tiktok’un kullanımına yönelik kapsamlı yasak da 12 Kasım’da yürürlüğe giriyor.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Fox Business kanalına yaptığı açıklamada, video paylaşım uygulamasına erişimin bazı önlemler uygulamaya alındığı takdirde mümkün olabileceğini söyledi.

Ticaret Bakanı Ross, “Başkan’ın talimatı doğrultusunda Çin’in Amerikan vatandaşlarının kişisel verilerini kötü niyetli şekilde toplamasıyla mücadele kapsamında, ulusal değerlerimizi, demokratik kurallara dayanan normlarımızı ve ABD yasalarının ve düzenlemelerinin güçlü bir şekilde uygulanmasını savunarak önemli bir adım attık” dedi.

Yasak kapsamında, Amerikalılar bu uygulamaları mobil uygulama mağazalarından indiremeyecek. Söz konusu yasak yalnızca uygulamaları yeni indirecek olanları ve uygulamayla ilgili güncellemeleri etkiliyor.

Açıklanan yasak kararının özellikle TikTok için beklendiği kadar sert olmadığı, TikTok’un bağlı olduğu ByteDance adlı şirkete ABD’deki operasyonlarının geleceğini belirleyecek bir anlaşmaya varması için zaman tanındığı yorumları yapılıyor.

Sosyal medya mesajlaşma ve elektronik ödeme platformu WeChat ise daha kapsamlı kısıtlamalarla karşı karşıya. Mevcut TikTok kullanıcıları ise 12 Kasım’a kadar pek bir değişiklik gözlemlemeyecek. 12 Kasım tarihinde teknik bazı işlemlere getirilecek kısıtlamaların uygulamanın işlevini etkilemesi bekleniyor.

ByteDance şirketinin Oracle ile kullanıcı verilerinin güvenliğine ilişkin bir anlaşmaya varması halinde, Başkan Donald Trump bu uygulamalara getirilen yasaklarda geri adım atabilir.

Yasak kararının açıklanmasının ardından Oracle’ın hisselerinde yüzde 0,3 oranında düşüş yaşandı.

TikTok’un ABD’de yaklaşık 100 milyon kullanıcısı bulunuyor. Uygulama özellikle genç Amerikalılar arasında popüler. WeChat uygulamasınınsa günde ortalama 19 milyon aktif kullanıcısı var.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.