ABD, PYD konusunda geri adım atmıyor

ABD, PYD konusunda geri adım atmıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Amerikan Büyükelçisi John Bass’in Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrılması hakkında açıklamalarda bulundu

A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı günlük toplantısı Amerikan Büyükelçisi John Bass’in Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından Bakanlığa davet edilmesi konusu ile açıldı.
Basında çıkan haberlere göre Bass, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’nin önceki günkü PYD ve YPG’yi ‘’terör örgütü olarak tanımıyoruz’’ sözleri ile ‘’PYD’ye destek olmaya devam edeceğiz’’ gibi sözleri üzerine davet edildi.

Sözcü John Kirby, Bass’in Ankara’da Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrıldığını, bazı kıdemli Türk yetkililer ile görüştüğünü ve ‘’konuşacak çok şey olduğunu’’ söyledi ancak ‘özel diplomatik görüşmeleri’’ kamuoyu açıklamayacağını belirtti.
ABD: PYD Politikamız Değişmedi
Sözcüye, dün yaptığı ve ''PYD bir terörist örgütü değildir'' açıklamaları ile ilgili bir değişim olup olmadığı sorusuna karşılık ise Kirby, ABD’nin PYD ile ilgili politikasında ‘’hiçbir şey değişmedi’’ diyerek, Türkiye’den gelen tepkilere rağmen ABD’nin PYD’ye desteğinin devam edeceğini söylemiş oldu. Ardından ‘’bununla birlikte PKK’yi bir terör örgütü olarak tanıyoruz’’ diye ekledi.
ABD: PYD ile ilgili hiçbir belge görmedik
Türkiye DIşişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Budapeşte ziyareti esnasında yaptığı ortak basın toplantısında söylediği ‘’biz Amerikalılara, dostlarımıza Biden'a da çok açık bir şekilde PKK ile PYD'nin nasıl iç içe olduğunu verdik belgeleriyle. Kerry'ye defalarca bunu anlattım’’ sözleri sorulduğunda, Kirby ‘’biz bir şey görmedik, kesinlikle Başkan yardımcısı Biden’a bu türlü belgeler verildiği haberlerini doğrulayamam’’ cevabını verdi.
ABD: Türkiye'den gelen her yoruma cevap vermeyeceğim
Çavuşoğlu’nun yine Amerika’nın PYD’ye yaklaşımını ‘’saflık’’ olarak değerlendirilmesi üzerine ise Kirby, ‘’bu yorumları görmedim’’ diyerek, Türkiye’nin endişelerini konuşmaya devam ettiğini ifade etti ve ‘’her yoruma karşılık vermeyeceğim’’ dedi.
Suriyeli Kürtlerin Fırat'ın batısına geçmesine karşı olup, olmadığı sorusuna karşı ise ''askeri mesele'' olduğu için yorum yapmaktan kaçındı. 

 


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.