ABD: Rus petrol ve gazı yaptırımların dışında kalacak

ABD: Rus petrol ve gazı yaptırımların dışında kalacak

ABD, fiyatları artıracağı ve Putin'e yarayacağı gerekçesiyle Rus petrol ve gazını yaptırımların dışında tutacağını açıkladı.

A+A-

Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'ya karşı sert yaptırımlara imza atan ABD, şu ana kadar Rus gazını ve petrolünü pakete dahil etmedi. İlerleyen süreçte gaz ve petrolün pakete dahil edilip edilmeyeceği merak edilirken, ABD'den petrol piyasalarını rahatlatan açıklama geldi.

Sözcü'nün haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı enerji güvenliği danışmanı Amos Hochstein, “Yaptırımlar petrol akışını hedef almayacak” dedi.

Hochstein, petrol fiyatlarının artmasına neden olacak böylesi bir adımın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e değil ABD'li tüketicilere zarar vereceğini söyledi.

Rusya'nın işgale başlamasıyla 24 Şubat Perşembe günü 105,8 doları gören ve 2014 yılı sonrasındaki dönemin zirvesine çıkan Brent tipi petrolün varil fiyatı, petrolün yaptırım paketine dahil edilmemesiyle 96 dolara kadar gerilemişti. Bugün de Brent petrol 98 dolara, Batı Teksas tipi petrol 92 dolara yakın seyrediyor.

“Petrol ve gaz sektörünü yaptırım paketine dahil edersek fiyatlar yükselir. Belki Putin'in satış miktarı yarıya düşer ama fiyat iki katına çıkar” diyen Hochstein, “Bu durumda Putin değil ABD ve müttefikleri zarar görür” dedi.

Hochstein ayrıca, petrol fiyatlarının daha fazla düşebileceğini öne sürdü.

ABD'de ocakta yüzde 7,5 ile 40 yılın zirvesine yükselen enflasyon, Başkan Joe Biden ve Demokrat Parti için büyük risk yaratıyor. Geçen yıl rezervlerden 50 milyon varillik petrolün kullanılması talimatı vererek fiyatları düşürmeye çalışan Biden, önceki gün yaptığı açıklamada da fiyatları düşürmek için rezervleri kullanacaklarını söylemişti.

İlgili Haberler