ABD, Rusya ve AB'de İran konulu 'acil durum' hareketliliği

ABD, Rusya ve AB'de İran konulu 'acil durum' hareketliliği

ABD Başkan Yardımcısı, programlarını iptal ederek Beyaz Saray'a, döndü, Putin bütün programlarını iptal etti

A+A-

ABD, Rusya ve Avrupa Birliği (AB) ve Çin düzeyinde 'acil durum' hareketliliği yaşandığı iddia edildi. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in 'Washington'da kalmasını gerektiren bir durumun ortaya çıkmasıyla' birlikte seyahat planını iptal ederek Beyaz Saray'a döndüğü bildirildi.

Pence'ten kısa bir süre önce de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tüm programını iptal ettiği ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir görüşme gerçekleştireceği açıklandı. Putin'in görüşme sonrası Şoygu'yu Rus Deniz Kuvvetleri'ne ait denizaltı aracında çıkan yangının nedenlerini ortaya çıkarmak üzere aracın çekildiği Severomorsk'a gitme talimatı verdiği açıklandı.

Avrupa Komisyonu Güvenlik Konseyi'nin de Brüksel'de İran'ın zenginleştirilmiş uranyum sınırını geçmesi konulu acil bir toplantıya çağrıldığı belirtildi. Daha sonrasında AB'den yapılan açıklamada İran'ın zenginleştirilmiş uranyum limitini aşması konusunda 'endişe duyulduğu' belirtilirken, İran'ın verilen karardan dönmesi gerektiği belirtildi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence henüz bilinmeyen bir nedenle New Hampshire'a yapacağı ziyareti iptal ederek Washington'a geri döndü. Pence'in Beyaz Saray'a dönüşü ilk olarak 'acil durum' olarak tanımlansa da, daha sonra yetkililer durumun 'acil' olmadığı yönünde açıklamalar yaptı. Pence'in sözcüsü Alyssa Farah tarafından yapılan açıklamada, "Başkan Yardımcısı'nın Washington'da kalmasını gerektiren bir şeyler oldu. Alarm vermek için bir neden yok. New Hampshire'a yapacağı ziyareti yeniden planlamak için sabırsızlanıyor"ifadelerini kullandı.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, durumun ABD Başkanı Donald Trump veya Pence'in sağlık durumuyla ilgili olmadığını ve bir ulusal güvenlik konusu da olmadığını belirtti. New Hampshire'da Pence'i bekleyen kalabalığa yapılan duyuruda ise Başkan Yardımcısı'nın uçağının bir 'acil durum çağrısı' nedeniyle geri dönüş yaptığı belirtilmişti.

Putin de programını iptal etti

Pence'in Beyaz Saray'a çağrılmasından kısa bir süre önce de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gün içerisindeki bütün programlarını iptal ederek Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Putin'in Şoygu'ya Rus Deniz Kuvvetleri'ne ait denizaltı aracında çıkan yangının nedenlerini ortaya çıkarmak üzere aracın çekildiği Severomorsk'a gitme talimatı verdiği açıklandı.

Putin, "Raporları bizzat dinlemek ve komisyonu bu trajedinin nedenlerini koşulsuz olarak ortaya çıkarmaya yönlendirmek üzere Severomorsk’a gitmenizi rica ederim. Oradan döndükten sonra bizzat bana rapor etmenizi rica ederim" açıklamasını yaptı.

Putin'in denizaltı aracında meydana gelen yangında hayatlarını kaybeden 14 denizcinin ailelerine başsağlığı dileklerini sunduğu belirtilirken, Şoygu'ya ailelere her türlü yardım ve desteğin sağlanması için ayrıca talimat verdiği açıklandı.

Sosyal medyada yayılan nükleer sızıntı iddialarının ardından, Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Kurumu'ndan bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Rus denizaltı kazasının yaşandığı bölgede yüksek seviyede radyasyon gözlenmediği, Rus meslektaşlarının olayın bir gaz patlaması olduğu yönünde bilgi verdikleri ifade edildi.

AB'den 'endişeliyiz' açıklaması

Aynı saatlerde Avrupa Komisyonu Güvenlik Konseyi'nin de Brüksel'de İran'ın zenginleştirilmiş uranyum sınırını geçmesi konulu acil bir toplantıya çağrıldığı açıklandı.

AFP'nin haberine göre, daha sonrasında AB'den yapılan açıklamada, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum limitini aşması konusunda 'endişe duyulduğu' belirtilirken, İran'ın verilen karardan dönmesi gerektiği belirtildi.

Öte yandan sosyal medyada Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi'nin de acil olarak toplandığı ileri sürüldü.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.