ABD ve İsrail'den İran'ın nükleer silahlarına karşı yeni adım

ABD ve İsrail'den İran'ın nükleer silahlarına karşı yeni adım

ABD Başkanı Joe Biden dün başladığı Orta Doğu turunun ilk ayağında İsrail Başbakanı Yair Lapid ile görüştü. Liderler İran’ın nükleer silah sahibi olmasına karşı ortak bir deklarasyon imzaladı.

A+A-

ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Yair Lapid, İran'a karşı yeni bir adım attı. Başkanlık görevinde ilk defa İsrail’i ziyaret eden Biden, Lapid ile görüşmesinin ardından ABD’nin 2015 yılında imzalanan İran nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmak için sonsuza kadar Tahran’dan yanıt beklemeyeceğini söyledi.

Biden, “İran yetkililerine Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nı yeniden canlandırmak için hangi şartları kabul edeceğimizi bildirdik. Onlardan yanıt bekliyoruz, ama sonsuza kadar beklemeyeceğiz” dedi.

Lapid, Biden ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada kurallara uymayanlara karşı özgürlüğün korunması için baskı gerektiğini söylerken Biden, İran’ın nükleer alanındaki hedeflerini kontrol altında tutmak için diplomasinin en iyi yöntem olduğu düşüncesini yineledi.

BBC Türkçe'nin haberine göre gezisi sırasında İsrail televizyonuna yaptığı bir açıklamada Biden İran’a karşı “son çare” olarak güç kullanımına açık olduğunu da belirtti.

Biden’ın bu sözleri, İsrail’in dünya güçlerine İran’a karşı “güvenilir bir askeri tehditte” bulunmaları yönündeki çağrısına destekleyici bir yanıt olarak değerlendirildi.

ABD ve İsrail, nükleer silah üretmeyi hedeflediği iddialarını reddeden İran’a karşı uzun yıllardır önleyici adımlar atabileceği yönünde ayrı ayrı açıklamalar yapıyor. İki ülkenin böyle bir adım atma gücüne ve isteğine sahip olup olmadığı ise tartışılıyor.

Uzmanlar bugün iki ülke arasında imzalanan anlaşmanın ABD’nin İsrail’in bölgesel askeri gücünü ve “kendi kendini koruyabilme” duruşunu desteklediğine işaret ettiğini söylüyor.

ABD yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “Bu anlaşma, İran’ın nükleer silah edinmesine asla izin verilmeyeceğini taahhüt ediyor ve ABD bu yönde tüm güçlerini kullanmaya hazır” ifadeleri kullanıldı.

İran yetkilileri henüz bir açıklamada bulunmadı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler