ABD ve Rusya, Ukrayna konusunda anlaşamadı

ABD ve Rusya, Ukrayna konusunda anlaşamadı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un Ukrayna konusunda bir anlaşmaya varamadı. Kerry ve Lavrov yarın Roma'da tekrar biraraya gelecek

A+A-

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un Ukrayna konusunda bir anlaşmaya varamadıkları bildirildi.

Kerry, ABD'nin Paris Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında, Lavrov ile bugün Paris'te yaptığı ikili görüşmenin içeriği hakkında bilgi verdi. Herhangi bir ilerleme yaşanmamasına karşın, bugünün oldukça verimli ve yapıcı geçtiğini anlatan Kerry, gerçekçi olmak istediğini, bugün gelinen noktayı dün oldukları noktaya tercih edeceğini dile getirdi.

ABD'nin Ukrayna'daki tansiyonu düşürecek tüm taraflarla işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirten Kerry, Rusya'ya, Kırım'dan askerlerini geri çekmesi çağrısını yineledi.

Kerry, Rusya'nın Kırım'a asker göndermesine işaret ederek "Rusya bir seçim yaptı. Ve biz bu seçimin yanlış olduğunu açıkça söyledik" ifadelerini kullandı.

Tüm tarafların bugünkü görüşmelerde, diyalog yoluyla karar vermenin önemi konusunda hem fikir olduğunun altını çizen Kerry, ABD'nin de tamamıyla bu meseleyi çözmeye yoğunlaştığını ifade etti.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğine de dikkati çeken Kerry, Lavrov ile yarın tekrar Roma'da biraraya geleceklerini duyurdu.

Kerry, Lavrov'un neden Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsa ile neden görüşmediği yönünde gelen bir soruya ise zaten böyle bir görüşmenin planlanmadığı cevabını verdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanının da Paris'e Lavrov ile görüşmek için gelmediğinin altını çizen Kerry, yine de görüşmeme kararının Deşçitsa'a ait olduğunu ve saygı duymak gerektiğine vurgu yaptı.

Lübnan, Fransa, İngiltere, Almanya, ABD, Rusya dışişleri bakanları, Lübnan İçin Uluslararası Destek Grubu Toplantısı'na katılmak amacıyla bugün Paris'te biraraya gelmişti.

BM’nin himayesinde düzenlenen toplantıda, Suriye’deki iç savaşla zor günler geçiren Lübnan’a yapılacak destek masaya yatırıldı. Toplantıya, Dışişleri Bakanlarının yanı sıra BM, AB, Arap Birliği, Dünya Bankası temsilcileri katıldı. Suudi Arabistan, Lübnan’a yapacağı önemli mali katkı nedeniyle toplantıya özel olarak davet edildi.

Toplantıda yer alan dışişleri bakanları, Lübnan haricinde, Ukrayna'da yaşanan son gelişmeleri de ele alırken, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Ukraynalı mevkidaşı Andriy Deşçitsa ile gün içinde görüştü. Deşçitsa'nın, toplantıdan sonra Lavrov ile görüşmeden Paris'ten ayrıldığı bildirildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.