ABD, Venezuela’ya yaptırımlarını sıkılaştırıyor

ABD, Venezuela’ya yaptırımlarını sıkılaştırıyor

ABD, Venezuela’ya karşı petrol yaptırımlarını sıkılaştırıyor

A+A-

ABD, Venezuela devlet petrol şirketi PDSVA'nın gelirlerine erişimini engellemek için bazı yeni yaptırımları devreye soktu. 

Petrol seyreltici maddelerin petrol ithalat ve ihracatından önemli rol oynadığını belirten bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC), Venezüella'ya ilişkin Genel Lisans 7A, Genel Lisans 8 ve Genel Lisans 13'te Venezüella'ya/Venezüella'dan doğrudan veya dolaylı petrol seyreltici maddeler ithalatını/ihracatını kısıtlayacak şekilde değişiklik yapmıştır" denildi.

Washington, ocak ayından beri PDVSA'ya yaptırım uyguluyor. Bu yaptırımlarla şirketin hesaplarına ABD’den para aktarılmasının önü kesildi. Şirketin petrol ihracatı operasyonlarının önemli bir kısmı ABD’deki hesaplar üzerinden gerçekleştiriliyordu.
Venezüella'nın devlet gelirlerinin yüzde 90'dan fazlası petrol ihracatından geliyor.

Venezüella Petrol Bakanı Manuel Quevedo, St. Peterburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda (SPIEF) gazetecilere yaptığı açıklamasında, PDVSA’nın bu ay içinde Moskova’da bir ofis açacağını söylemişti.

Venezuela Muhalefet Lideri Juan Guaido 2018 başkanlık seçimlerinin illegal olduğunu ileri sürerek, anayasaya göre kendisini geçici devlet başkanı ilan etmiş ABD ve birçok Avrupa ülkesinin de desteğini almıştı.

ABD’nin yaptırımları sebebiyle Venezuela’nın petrol ihracatı Mayıs ayında yüzde 17 düştü.

ABD’nin gelecek haftalarda Venezuela’ya daha çok ekonomik ambargo uygulaması başlatması bekleniyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.