ABD'de dış ticaret açığı 9,5 yılın zirvesinde

ABD'de dış ticaret açığı 9,5 yılın zirvesinde

ABD'de dış ticaret açığı, şubat ayında 57,6 milyar dolara çıkarak yaklaşık 9,5 yılın en yüksek seviyesini kaydetti.

A+A-

ABD'de dış ticaret açığı, şubat ayında 57,6 milyar dolara çıkarak yaklaşık 9,5 yılın en yüksek seviyesini kaydetti. 

ABD Ticaret Bakanlığı raporuna göre, dış ticaret açığı, şubatta bir önceki aya göre yüzde 1,6 artarak 57,6 milyar dolar oldu. Ekim 2008’den bu yana en yüksek ticaret açığı olarak kayıtlara geçen veriye ilişkin piyasa beklentisi 56,8 milyar dolar olarak belirlenmişti. 

Beklentiyi aşan ticaret açığının, ayrıca 6 aydır süren aralıksız süren artışlarla son 18 yılın en uzun yükseliş eğilimini ortaya koyması dikkati çekti. 

Ticaret açığının şubatta rekor seviyeye yükselmesinde, ithalatın önceki aya kıyasla yüzde 1,7 artarak 262 milyar dolarda çıkması belirleyici oldu. Aynı dönemde, ihracatın da yüzde 1,7 yükselerek 204,4 milyar dolara ulaştığı bildirildi. 

Bu arada, geçen ocak ayına ait dış ticaret açığı verisi, 56,6 milyar dolardan 56,7 milyar dolara revize edildi. 

Son birkaç aydır rekor üstüne rekor koran dış ticaret açığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın korumacı ticaret politikalarının işe yaramadığı şeklinde değerlendiriliyor. 

Analistler, ülke ekonomisini destekleyen en büyük kalem olan tüketimin kısılmadığı sürece ithalatta anlamlı bir düşüş yaşanmasının mümkün olmadığına işaret ederken, bu yıl yürürlüğe giren vergi indirimlerinin tüketimi azaltmak yerine artıracağını vurguluyor.

Öte yandan, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının özellikle Amerikalı tüketicilerin artan fiyatlarla daha fazla harcama yapmasına neden olabileceği belirtiliyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.