ABD'de kişisel gelir ve harcamalar aralıkta yükseldi

ABD'de kişisel gelir ve harcamalar aralıkta yükseldi

ABD'de kişisel harcamalar aralık ayında yüzde 0,4 artarak beklentinin altında kalırken, yine yüzde 0,4 artan kişisel gelirler beklentiyi geride bıraktı.

A+A-

ABD'de kişisel harcamalar aralık ayında yüzde 0,4 artarak beklentinin altında kalırken, yine yüzde 0,4 artan kişisel gelirler beklentiyi geride bıraktı. Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi ise beklenti paralelinde aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 1,7 arttı. 
ABD Ticaret Bakanlığının raporuna göre, kişisel harcamalar aralıkta önceki aya kıyasla yüzde 0,4 artarak yüzde 0,5 seviyesindeki beklentinin altında kaldı. 

Öte yandan, kasım ayına ait harcamalar verisindeki artış yüzde 0,6’dan yüzde 0,8’e revize edildi.
Tasarruf oranı 12 yılın en düşüğüne geriledi
Veriler, ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan tüketici harcamalarındaki artışın bir bölümünün tasarruflarla karşılandığını ortaya koydu. Amerikalıların tasarruf oranının yüzde 2,4’e gerileyerek 2005’ten bu yana en düşük seviyesine inmesi raporda dikkati çekti. 
Amerikalıların kişisel gelirleri ise aralık ayında önceki aya kıyasla yüzde 0,4 artarak yüzde 0,3 seviyesindeki beklentinin hafif üzerinde gerçekleşti.
Kasım ayına ait kişisel gelirler verisindeki değişim ise yüzde 0,3 artışta sabit bırakıldı. 
Rapora göre, 2017’de yıllık bazda yüzde 3,1 artan kişisel gelirler, böylece 2015’ten bu yana en yüksek artışını kaydetti.
PCE fiyat endeksi beklenti paralelinde
Rapora göre, Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi aralıkta aylık yüzde 0,1 ve yıllık 1,7 artarak beklenti paralelinde açıklandı. 
ABD Merkez Bankası Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi çekirdek PCE fiyat endeksi de aylık bazda yüzde 0,2 artarak beklentiyi karşıladı ancak yıllık bazda yüzde 1,5 ile önceki ayki seviyesini korudu. 
Beklenti, çekirdek enflasyonun yıl sonunda 1,6’ya yükseleceği yönündeydi. Analistler, enflasyondaki kademeli artışın istikrarlı şekilde devam etmesinin, Fed’in martta faiz artırmasını desteklediğini belirtiyor. 


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.