ABD'de resesyon ihtimali artyor

ABD'de resesyon ihtimali artyor

Financial Times'ın anketine göre, ABD ekonomisinin resesyona girme olasılığı yüzde 20'ye yükseldi

A+A-

Önde gelen küresel ekonomistler, ABD ekonomisinin bu yıl resesyona girme olasılığını yüzde 20 olarak görüyor ve Fed'in faiz artırma olasılığını ise daha önceki tahminlerine göre azaltıyorlar.

Financial Times'ın Fed'in Ocak ayı toplantısının ardından 51 ekonomiste dayandırarak hazırladığı anket, yılbaşından itibaren küresel piyasalarda görülen sert türbülansa ve ABD ve Çin'den gelen zayıf ekonomik verilere vurgu yapıyor.

Küresel büyümenin yegane motoru olarak görülen, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin resesyon öncesinde olduğuna ilişkin beklentiler artıyor. Financial Times'ın Aralık ayında düzenlediği ankette, önümüzdeki iki yıl içinde resesyon olasılığı yüzde 15 olarak görülüyordu. Şimdi ise, önümüzdeki 12 aylık dönemde bu olasılık beşte bir düzeyine çıktı.

Japonya Merkez Bankası'na (BOJ) Cuma günü faizi negatif bölgeye çektiren olası küresel resesyona ilişkin endişeler, önde gelen ekonomistlere göre, muhtemelen Fed'in bu yıl 100 baz puan faiz artırma tahminini gerçekleştirmesine de izin vermeyecek.

Ekonomistler, Financial Times'a göre, ABD merkez bankasının bu yıl para politikasını sıkılaştırmasına ilişkin beklentilerini düşürdü. Ankete katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Fed'in bu yıl 2.5 kez (iki ile üçün orta noktası) 25'er baz puanlık faiz artırımına gitmesi öngörülüyor. Ankete katılan ekonomistlerin yarısı, Fed'in iki ya da daha az faiz artırımına gideceği tahmininde bulundu.

Aralık ayındaki ankette, ekonomistler 2016 yılında 75 baz puanlık faiz artırımı bekliyordu. Ankete katılanların yaklaşık dörtte üçü ise üç ya da daha fazla faiz artırımı öngörüyordu. 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.