ABD'de Tahvil Piyasası Karıştı

ABD'de Tahvil Piyasası Karıştı

Işık FX'in ABD tahvil piyasasında yaşanan hareketliliğe ilişkin değerlendirmeleri

A+A-

Tahvil Piyasası Karıştı

Sıfıra yakın seyreden tahvil faizlerindeki yükselişler fiyatlarda ciddi dalgalanmalar yaratıyor. Almanya başta olmak üzere Avrupa ve ABD tahvillerinde sert satışlar görüldü.

Tahvil Satışının Nedenleri

Sıfıra yakın seyreden faizlerin daha fazla düşmeyeceği algısı, petrol fiyatları artış ve ekonomideki toparlanma sinyalleri ile birleşince tahvillere satış geldi. Fiyatların yüksek seviyelere çıkması ve daha fazla güçlenme ihtimallerinin zayıflaması düzeltmenin etkisinin fazla hissedilmesine yol açtı.Yunanistan bilmecesinin devam etmesi ve zamanın daralması tahvil faizlerindeki sert yükselişi destekledi. Dünya genelinde tahvil piyasalarındaki kayıp 340 milyar dolar oldu.

Faizlerdeki Yükseliş Dikkat Çekti

Almanya 10 yıllıklarında 0.16’dan 0.60’lara, Fransa 10 yıllıkları 0.42’den 0.90’lara, ABD 10 yıllıklarında ise 2’lerden 2.20’ye yükseliş görüldü. İspanya ve İtalya’da da aynı görüntü ile karşılaşıldı. İngiltere’de tahvil satışlarından nasibini aldı. Faizler 1.65’den 1.95’e kadar yükseldi. Japonya’da tahvillerdeki düşüş Avrupa’daki kadar sert olmadı.

Tahvillere Geri Dönüş Olabilir

Faizlerdeki yükseliş  tekrar yatırımcıların ilgisini çekebilir. Böyle bir durumda tahvil alışları ile faizlerde düşüş görülebilir. Faizlerdeki son yükselişte özellikle İtalya ve İspanya faizleri başı çekmişti. Ayrıca parasal genişleme kapsamında tahvil alımlarına devam eden AMB’de tahvil piyasasına destek oluyor. Son rakamlarda bunun sinyallerini vermeye başladı.  İtalya ve İspanya 10 yıllıkları sert yükselişin ardından geri çekilmeye başladı.  İngiltere tahvilleri ise 6 günlük düşüşü sonlardırdı. ABD 10 yıllıkları ise 2.20 civarında yatay hareketini sürdürüyor.

Gizmen Nalbantlı

IşıkFX Araştırma Departmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.