ABD'de tüketici borcu 17 trilyon doları aştı

ABD'de tüketici borcu 17 trilyon doları aştı

Mortgage talebindeki düşüşe rağmen tüketici borcu ilk kez 17 trilyon doları geçti.

A+A-

Toplam tüketici borcu 2023'ün ilk çeyreğinde yeni bir zirveye ulaşarak, konut borçlanmasındaki keskin gerilemeye rağmen 17 trilyon doları aştı.

New York Merkez Bankası'nın Pazartesi günü açıkladığı verilere göre, Ocak-Mart döneminde tüm kategorilerdeki toplam borçlanma yaklaşık 150 milyar dolar ya da %0,9 artışla 17,05 trilyon dolara ulaştı. Bu, toplam borçluluğu 2019'da sona eren Covid öncesi döneme göre yaklaşık 2,9 trilyon dolar artırdı.

Bu artış, yeniden finansmanlar da dahil olmak üzere yeni ipotek tesislerinin toplamda sadece 323,5 milyar dolar ile 2014'ün ikinci çeyreğinden bu yana en düşük seviyeye ulaşmasına rağmen gerçekleşti. Bu rakam 2022'nin dördüncü çeyreğine kıyasla %35, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ise %62 daha düşük.

Yeni konut kredileri 2021'in ikinci çeyreğinde 1,22 trilyon dolarla zirve yaptı ve o zamandan beri faiz oranları arttıkça düşüyor. Bir dizi Fed faiz indirimi, 30 yıllık mortgage oranlarının Ocak 2021'de %2,65 civarında düşük bir seviyeye inmesine yardımcı oldu.

Ancak Fannie Mae aracılığıyla merkez bankası verilerine göre, merkez bankası enflasyonla mücadele etmek için toplam 5 puanlık 10 faiz artışını yürürlüğe koyduğu için oranlar şu anda %6,4 civarında. Yüksek oranlar toplam mortgage borcunun dördüncü çeyreğe kıyasla 0,1 puan artarak 12,04 trilyon dolara ulaşmasına yardımcı oldu.

Borçlular daha önceki düşük oranları hem yeni ev satın almak hem de yeniden finanse etmek için kullanmışlardı, ikincisi sona ermiş gibi görünen bir patlama gördü.

New York Fed Hanehalkı ve Kamu Politikaları Araştırma Direktörü Andrew Haughwout rapora eşlik eden açıklamasında, "Mortgage refinansman patlaması sona erdi, ancak etkileri önümüzdeki on yıllar boyunca görülecek" dedi.

Fed verileri, Mart 2020'de başlayan pandemi döneminde yaklaşık 14 milyon ipoteğin yeniden finanse edildiğini gösteriyor. Bunların %64'ü "faiz refinansmanı" veya daha düşük borçlanma maliyetlerinden yararlanmak isteyen ev sahipleri olarak kabul edildi. New York Fed'e göre, bu borçlular için ortalama tasarruf aylık yaklaşık 220 dolar oldu.

Haughwout, "Özkaynakların önemli ölçüde azalması sonucunda, mortgage borçluları yıllık ödemelerini on milyarlarca dolar azaltarak, diğer borç kategorilerindeki harcamalar veya ödemeler için ek fon sağladı" dedi.

Artan oranlara rağmen ipotek hacizleri düşük kalmıştır. Tüm borçlar için temerrüt oranları artarak kredi kartları için 0,6 yüzde puanı artışla %6,5'e ve taşıt kredileri için 0,2 yüzde puanı artışla %6,9'a yükseldi. Toplam temerrüt oranları 0,2 puanlık artışla %3'e yükselerek 2020'nin üçüncü çeyreğinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Öğrenci kredisi borcu 1,6 trilyon dolara yükselirken, taşıt kredileri de 1,56 trilyon dolara çıktı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler