ABD'de üretici enflasyonu da beklentileri aştı

ABD'de üretici enflasyonu da beklentileri aştı

ABD'de Nisan ayında ÜFE yıllık bazda yüzde 11 aylık bazda ise yüzde 0,5 arttı.

A+A-

ABD’de üretici fiyat endeksi, Nisan ayında bir yıl öncesine göre beklentilerin üzerinde arttı ve yüksek seyreden enflasyonun beklenenden daha uzun sürebileceğine işaret ederek agresif faiz artışları için Fed’i yönlendirdi.

Çalışma Bakanlığı verilerine göre ABD’de ÜFE yıllık bazda yüzde 11 ve aylık bazda yüzde 0,5 artış kaydetti. Bu artışlar Mart ayında yukarı yönlü revize edilen yüzde 11,5’luk yükselişin sonrasında geldi.

Bloomberg’ün ekonomistler arasında yaptığı anketinde medyan tahminler yıllık ÜFE için yüzde 10,7 ve aylık ÜFE için yüzde 0,5 olarak gerçekleşmişti.

Veriler üretim hattında yaşanan kalıcı enflasyonun tüketici fiyatlarına geçişkenlik göstereceğine işaret ediyor.

Nisan ayında beklentilerin üstünde yükselen kategoriler arasında barınma, gıda, uçak biletleri ve yeni araçlar bulunuyor. Ukrayna savaşı ve Çin’de yaşanan kapanmalardan dolayı gerilen tedarik zincirleri üreticilerin daha yüksek maliyetlerle karşılaşmasına neden olurken bu artışların tüketiciye yansıması da muhtemel görülüyor.

Fed yetkilleri enflasyonu dizginlemek amacıyla geçtiğimiz hafta yarım puanlık faiz artışı yaparak 2000 yılından bu yana en büyük artışını gerçekleştirirken küresel çapta yaşanan gelişmeler nedeniyle hedeflenen yüzde 2’lik enflasyonu erişmenin uzak bir ihtimal olduğu değerlendiriliyor. Fed Başkanı Jerome Powell ve diğer yetkililer ise önümüzdeki aylarda birkaç kez yarım puanlık faiz artışı için çalışmaya hazır olduklarını açıkladılar.

İlgili Haberler