ABD'li dev bankanın iflası sigortasız mevduat sahiplerinin uykularını kaçırdı

ABD'li dev bankanın iflası sigortasız mevduat sahiplerinin uykularını kaçırdı

Silikon Vadisi Bankası'nın yüksek seviyedeki sigortasız mevduatı, bankanın kapanmasına yol açan kaçışın başlamasına yardımcı oldu ve şimdi bu mevduat sahipleri paralarını kurtarma derdinde.

A+A-

Cuma günü Federal Mevduat Sigorta Kurumu tarafından SVB'nin kapatıldığına dair yapılan duyuruda, devlet tarafından garanti edilen hesap başına 250.000 dolardan fazla paraya sahip olan banka müşterilerine ne olacağı konusunda çok az ayrıntı verildi.

IndyMac ve Washington Mutual gibi önceki büyük banka iflaslarında FDIC, varlıkları devralacak ve mevduatları sağlam tutacak başka firmalar buldu. Ancak bunun gerçekleşmemesi halinde, sigortasız mevduat sahipleri FDIC'nin bankanın varlıklarını satarak toplayabileceği fonların bir kısmıyla baş başa kalacak.

SVB Financial Group'un Silikon Vadisi Bankası, teknoloji çalışanları ve risk sermayesi tarafından ilgi görüyordu ve yüksek miktarda sigortasız mevduata sahipti. FDIC Cuma günü yaptığı açıklamada, bankadaki sigortasız mevduat miktarının "belirsiz" olduğunu ve muhtemelen banka müşterilerinin sigortasız fonları çekme telaşı nedeniyle karışıklık yaşandığını söyledi. Ancak 2022 yılı sonunda banka tarafından FDIC'ye sunulan veriler, 175 milyar dolarlık mevduatının %89'unun sigortasız olduğunu gösterdi.

Tüm sigortalı mevduatlara en geç Pazartesi sabahına kadar tam olarak erişilebilecek, ancak FDIC sigortasız mevduat sahiplerinin bir "kayyum sertifikası" alacağını ve bankanın varlıkları satıldıkça sigortasız fonları ödemek için gelecekteki temettü ödemelerinin "yapılabileceğini" söyledi. Sigortasız mevduatı olan müşterilere FDIC'yi aramaları söylendi.

Uzmanlar, sigortasız fonları olan hesap sahiplerinin genellikle bireyler olmadığını söylüyor. Genellikle, bu kadar yüksek fonlara sahip hesaplar, maaş bordrosu ve diğer harcamalar için nakit paraya ihtiyaç duyan şirketler. Ancak Silicon Valley Bank'ın nispeten varlıklı müşterileri istisna olabilir ve tam geri ödeme için baskı zaten bazı köşelerden geliyordu.

California Demokratlarından ABD Temsilcisi Eric Swalwell, "FDIC 250 bin dolar limitini aşan tüm mevduatların kabul edildiğinden emin olmalıyız," şeklinde tweet attı. "Bankacılık güvenle ilgilidir. Eğer mevduat sahipleri 250 bin doların üzerindeki mevduatlarının güvenliği konusunda güvenlerini yitirirlerse, o zaman başımız belada demektir."

Varlıkları parça parça satmanın ötesinde, FDIC'nin bir başka olası hamlesi de varlıkların tamamını ya da bir kısmını üstlenecek başka bir firma bulmak olacak. Bu hareket genellikle düzenleyici kurum tarafından mevduat sahiplerinin minimum düzeyde kesintiye uğramasını ve genellikle bütün olarak kalmasını sağlayan daha yumuşak bir süreç olarak tercih edilir. Ancak bu süreç uzun sürebilir ve sigortasız mevduat sahiplerini karanlıkta bırakabilir.

Dorsey & Whitney'de banka iflasları konusunda uzmanlaşmış bir ortak olan Joseph Lynyak, "Bu muhtemelen 2008 yılında IndyMac Bank'ın iflasına benzeyecek" dedi ve ekledi: "FDIC o bankayı kapattı ancak henüz bir üstlenici banka belirlememişti. Bir yatırımcı bulmak birkaç hafta sürdü."

İlgili Haberler