Acemoğlu: Türkiye büyürken verimlilik yerinde saydı

Acemoğlu: Türkiye büyürken verimlilik yerinde saydı

Prof. Dr. Daron Acemoğlu, son 13 yılda, Türkiye ekonomisi büyürken verimlilik artışının sıfır veya negatif olduğunu belirterek "Bu nasıl olabilir? çünkü yatırımlarını çoğu teknoloji yerine inşaata gidiyor" dedi.

A+A-

Dünyada en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomist arasında gösterilen Prof. Dr. Daron Acemoğlu, son 13 yılda, Türkiye ekonomisi büyürken verimlilik artışının  sıfır veya negatif olduğunu belirterek "Bu nasıl olabilir? çünkü yatırımlarını çoğu teknoloji yerine inşaata gidiyor" dedi.

Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Karar gazetesi yazarı Taha Akyol’a Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Acemoğlu, "Türkiye’de krizin temel sebebinin verimliliğin artmaması olduğunu söylüyorsunuz. Neden artmadı? Verimlilikle kurumlar arasında bağlantı var mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Çok yakın bağlantı var. Türkiye’nin verimlilik sorunu var, oldukça da ağır. Son 13 yılda, Türkiye ekonomisi büyüdü, ancak verimlilik artışı oranı sıfır veya negatif oldu. Bu nasıl olabilir? Aslında o kadar da şaşırtıcı değil. Türkiye’de verimlilik artışı düşük, çünkü teknolojik ilerleme çok az. Bunun nedeni yüksek teknoloji alanları yerine, Türkiye’nin yatırımlarının çoğunun inşaat ve gayrimenkul alanlarına gitmesi; daha iyi fikirlere sahip yeni şirketlerin ortaya çıkmaması. Bunların hepsi kurumlarla ilgilidir.

Daha iyi kurumlarla, daha yeni ve iyi fikirlerin gelişmesi için daha fazla alan olacaktır. İşlerini yürütmek için politik bağlantılarını kullanan şirketlerden farklı olacaktır bunlar. Daha iyi kurumlarla modern teknolojilere de daha fazla yatırım yapılacaktır. Aslında, 2000’li yılların başlarında Türkiye’nin 2000-2001 krizini takiben daha yüksek verimlilik artışına yol açan bu tür kurumsal reformlar gördük. Bu kısa dönem, Türkiye’de daha kaliteli bir büyüme için güçlü bir potansiyel olduğunu göstermektedir."

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.