Açlık sınırı açıklandı

Açlık sınırı açıklandı

Türk-İş'in araştırmasına göre 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2.058 TL, yoksulluk sınırı 6.705 TL oldu

A+A-

Türk-İş'in araştırmasına göre 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2.058 TL, yoksulluk sınırı 6.705 TL oldu

Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) tarafından hazırlanan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırması Ekim ayı sonuçları yayınlandı:

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2019 Ekim ayı sonucuna göre:

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.058,46 TL, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.705,08 TL, Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ise aylık 2.526,14 TL olarak hesaplandı.

Ücretli çalışanların elde ettiği gelir düzeyi ile yapılmak gereken harcama arasındaki fark geçim koşullarının olumsuzluğunu ortaya koymaktadır. Halen geçerli olan asgari ücret 2.020 TL'dir. Oysa bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 2.526 TL'dir. Diğer bir ifadeyle elde edilen gelir ile yapılmak gereken harcama arasında var olan 506 TL'lik fark ya borçlanmayla karşılanmak ya da yaşama standardının düşürülmesiyle ortadan kalkacaktır.

Ücretli çalışanlar bir yandan fiyat artışları nedeniyle satın alma güçlerinde kayıp yaşarken diğer yandan artan vergi oranları nedeniyle net ücretlerinde de kayıpla karşı karşıya kalmaktadır. Örneğin, ortalama aylık brüt ücreti 4.500 TL olan bir işçi bu yılın Ocak ayında 3.409 TL net ücret alırken (1.091 TL vergi ve sosyal güvenlik primi için kesilmektedir) Haziran ayında net ücreti 191 TL daha azalarak 3.218 TL olmaktadır. Temmuz ayında ücreti yüzde 4 oranında artsa bile, günümüzde 349 TL eksilerek 3.060 TL'ye gerilemektedir. Aslında bu durum, uygulanan ekonomik ve sosyal politikaların ücretli çalışanlara yansımasını ortaya koyan önemli göstergelerden birisi olmaktadır.

Geçen yılın aynı ayına göre dört kişilik bir ailenin mutfak harcamasındaki artış tutarı 139 TL'dir. Gıda yanı sıra yapılması zorunlu diğer harcamalarla birlikte aile bütçesine gelen ek yük bir yıl öncesine göre 453 TL olmuştur. TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan gıda fiyatları endeksi ile TÜİK tarafından hesaplanan gıda endeksi ve tüketici fiyatları endeksinin yıllık ortalama değişimine bakıldığında, fiyatların -son aylarda biraz gerilese de- halen yüzde 20'ler düzeyinde seyrettiği görülmektedir.

TÜRK-İŞ'in verileri temel alındığında "mutfak enflasyonu"ndaki değişim Ekim 2019'da şu şekilde oldu: Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,29 oranında azaldı. Yılın ilk on ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 6,04 oranında oldu Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı -bu yine baz etkisiyleyüzde 7,25 olarak hesaplandı. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 19,26 oldu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.