Akaryakıt istasyonları eyleme hazırlanıyor

Akaryakıt istasyonları eyleme hazırlanıyor

İflas tehdidi altındaki binlerce akaryakıt bayisi istasyon kapatma eylemine hazırlanıyor.

A+A-

İflas tehdidi altındaki binlerce akaryakıt bayisi istasyon kapatma eylemine hazırlanıyor. Genel Başkan Adaylığını ilan eden PÜİS Genel Başkan Yardımcısı Fesih Aktaş "kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz" dedi.

enerjigunlugu.net haber sitesinde yer alan habere göre akaryakıt sektöründe hareketli günler yaşanıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) benzin ve motorinde bahar aylarında devreye soktuğu tavan fiyat uygulamasından sonra, geçtiğimiz haftalarda açıkladığı yeni fiyatlandırma formülasyonu, hem ana dağıtıcılar hem de istasyon sahiplerince yoğun tepkiyle karşılandı.

Tepkilerin geldiği boyut, sektördeki örgütleri de harekete geçirdi. 8 bine yakın istasyon sahibinin üyesi bulunduğu Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) ile sektördeki bir diğer örgütlenme olan Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) tarafından Ankara'da Ulusal Bayi Toplantısı düzenlendi.

Sheraton Hotel'de bir araya gelen yüzlerce akaryakıt bayisi, PÜİS ve TABGİS başkanlarını dinledikten sonra, kendi sıkıntılarını da birebir dile getirme imkanı buldu. Toplantıdaki tepkiler çoğunlukla, tavan fiyat uygulaması kararını alan ve yeni fiyat formülasyonunu devreye sokan EPDK'ya yönelikti. İstasyon sahiplerinden bazıları, ana dağıtıcılara yönelik sözler de sarf etti. Gerek PÜİS gerekse TABGİS yetkilileri EPDK'ya ve diğer kamu otoritelerine sektörün sorunlarının bir an önce çözülmesi çağrısında bulundu.

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Genel Başkan adaylığını ilan eden PÜİS Genel Başkan Yardımcısı Fesih Aktaş, Ankara'daki Ulusal Bayi Toplantısı sonrasında ilginç bir açıklama yaptı. Toplantıya katılan akaryakıt istasyonu sahiplerinin, "düşük kârlılık" başta olmak üzere, yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiklerini kaydeden Aktaş, "Meslektaşlarımız bir nevi içlerini dökmüş oldu" dedi. Bu toplantının sektör paydaşlarının kendi kendilerine dertleşmiş olmaktan öte elle tutulur bir sonucunun görülemeyeceğini ileri süren Aktaş şu ifadeleri kullandı:
"Lütfen bunu karamsarlık olarak algılamayın. Aksine, bana bunu söyleten, PÜİS üyesi akaryakıt bayilerinin, birlik içinde neler yapabileceğine dair umudumdur. Yani bir kez daha ortaya çıktı ki, kendi kaderimiz kendi ellerimizde. Sorunlarımızı başka kişi ve kuruluşlara bel bağlayarak çözemeyeceğimiz ortada."

BAYİLERİN SORUNU DAHA CAN YAKICI

PÜİS Genel Başkan Adayı Fesih Aktaş, ana dağıtıcılarla istasyoncular bu sektörün ana paydaşları olsa da bayilerin daha farklı ve daha can yakıcı sorunları bulunduğunu savundu. Aktaş, istasyon sahiplerine şöyle seslendi:

"2015 yılı binlerce istasyon sahibi için ana dağıtıcılarla yeniden pazarlık masasına oturma yılı. Ancak hiç sevinmeyin. Kâr payının 38 kuruşla sınırlandırılması ve bunun da dağıtıcıyla bayi arasında adaletsiz şekilde paylaştırılması devam ettiği sürece, her gün ana dağıtıcı değiştirme hakkınız olsa ne yazar? Bu yüzden akaryakıt bayileri olarak kendi sorunlarımızın çözümü için önce kendi içimizdeki güç birliğine güvenmeli, kendi göbeğimizi kendimiz kesmeliyiz."

AKTAŞ: İSTASYON KAPATMA EYLEMİNE GEÇECEĞİZ

Daha dinamik, refleksleri daha güçlü, bayilerle içli dışlı bir PÜİS yaratma iddiasıyla genel başkan adaylığını ilan ettiğini hatırlatan Fesih Aktaş açıklamasını şöyle tamamladı:

"Daha kapsayıcı, temsil gücü daha yüksek bir ekiple birlikte PÜİS'in yönetimine talip Genel Başkan Adayı arkadaşınız olarak diyorum ki; Bugün binlerce kişiyle salonu doldurduk, haykırdık. Söz bitti. Görünen o ki, kendi gücümüzü kullanmazsak, üyelerimizi, onların ekmek kapılarını koruyamayacağız. O yüzden, bayilerin durumunu hemen düzeltecek bir adım atılmazsa, bir daha toplanmayacağız. Meslektaşlarımızın sesini dinleyip, hizmetten gelen gücümüzü kullanacağız. Direkt istasyon kapatma eylemine geçeceğiz. Bedeli ne olursa olsun. Çünkü ödeyeceğimiz bu bedel, iflas etmemizden daha öte sonuç doğurmayacak. Zaten iflas ediyoruz. Ondan sonrasını da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) düşünsün... Hiç olmazsa istasyonlarımızı resmen kapatmak için bir bahaneleri olur. Biz sesimizi cümle aleme böyle duyuracağız. 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.