AKP'den flaş İstanbul kararı: Seçim yenilensin

AKP'den flaş İstanbul kararı: Seçim yenilensin

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, olağanüstü itiraz yoluna girecek İstanbul'da seçimin yenilenmesini isteyeceklerini açıkladı.

A+A-

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, olağanüstü itiraz yoluna girecek İstanbul'da seçimin yenilenmesini isteyeceklerini açıkladı.

Yeniden sayım yapılan İstanbul'a ilişkin açıklamalarda bulunan Ali İhsan Yavuz, AKP'nin adayı Binali Yıldırım ile resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu arasındaki farkın 29 binlerden 14 binlere indiğini söyledi.

Yavuz'un açıklamaların bazı satır başları şöyle: 

"Fark 29 binlerden 14 bine indi. Zaten baktım metne en net ve doğru ifade o kısım. Dile getirilen hususları hiç polemik yapmadan açıklamak istiyorum. Faik Bey muhtemelen bilmiyor ya da kendisini yanıltıyorlar ya da işine böyle geliyor. Ben yine de bilmediğini düşünmek istiyorum. Sandık başında görevlendirilenlere ilgili sizin idare amirleriniz diyor, biz İstanbul’da da devamlı seçim kanunları kitapçığıyla kürsüye çıkmaya çalıştık. Çünkü bu süreç hukuki bir süreç. Onun için her şeyinizin kaynağı seçim kanunlarında bulunmalıdır.

"Beş bin işi o listenin dışından yerleştirilmiş. Sizin idari amirleriniz diyor ya böyle bir durum yok. Listenin dışına çıkan ilçe seçim kurulu başkanları. O zaman bunu nasıl böyle söyleyebiliriz? Çok kıymetli CHP Sözcüsü'ne şunları söylemek istiyorum, hem kendileri hem biz demokrasiye tarafız, cumhuriyete tarafız, güvenli bir biçimde seçimlerin yapılmasına tarafız. Bakın biz rakip taraflarız. Geliniz bunu takipçisi olalım hep birlikte. Bunu polemik konusu yapmadan, başka yerlere çekmeden bunu irdelememiz gerekir. Evet biz iktidarız ama yargının bağımsızlığı denen bir şey var. Bu yargı onun için var. Yargı bu yetkiyi tarafsız bir şekilde kullanılsın. Biz diyoruz ki bu tam olarak böyle kullanılmamış. 

"Büyükçekmece'den açılmışken bir yanlışı da düzeltelim. Büyükçekmece'de talebimizi geri çektiğimizi söylüyor Öztrak. Yok böyle bir şey. Nereden çıkıyor? Hatta bugün olağanüstü itirazımızı da yapıyoruz Büyükçekmece için. Büyükçekmece'de daha farklı usulsüzlükler de yapılmış. Faik Beyin dediği gibi de seçmen farkı o kadar yok falan değil. Siyasi anlamda işimize geldiği gibi rakamları kamuoyunla paylaşırsak bu kamuoyunu yanıltmak olur. Biz İstanbul'un her yerinde organize bir şeyler yapılmış. Onun için adına organize usulsüzlük dedik. Aklımıza bu tabir geldi ve bunu söyledik değil. Bunu düşündük ve bunu böyle ifade edelim dedik. 2017 yılında özellikle Büyükçekmecedeki bir işçi ilçe seçim müdürlüğünde görevlendiriliyor ve o kişi hem belediyedeki bütün imkanları kullanarak, hemen iskana açılmamış bir yeri numaralandırılıyor. bir sokağı, okulu ev gibi gösteriyor ve oralara seçmen kaydı yapıyor. Ben daha önce rakamları verdim. Bir soruşturma zaten işliyor. Burayı biraz daha mercek altına almamız gerekiyor. 

"Gördük ki diğer problemler bir yana sandık sayım döküm cetveli bir kısmı boş, bir kısmı isimsiz, bir kısmı isimsiz. Bunlar yüzlerce. Bu kadar belgenin , bu kadar eksik usulsüz şekilde girmesi mümkün müdür? Değil. Tüm bunlara dayanarak YSK'ya gittik bu oyların tamamı sayıldı. YSK ne karar verdi; dün itibariyle oyların tamamının sayılmasına gerek yoktur şeklinde karar verdi. Ve bu kararı verirken, 51 sandıkta oylar yeniden sayılsın diye bir kararı var. YSK'nın kararları hepimizi bağlar ama eleştirme hakkımız var. ben bunu anlamış değilim. Biz bu 51 sandığı dedik ki bak burada çetele oluşturulmamış, çizelge imzalanmamış dedik. Örnekler bunlar dedik. Bunlar gibi yüzlerce binlercesi var dedik. Bu şimdi neyi değiştirecek? Bu 51 sandığı saymanın hiçbir anlamı yoktur. Bizim böyle bir talebimiz de yok. Biz bunları örnek gösteriyoruz dedik. İkincisi, İstanbul'da çok parçalı bir durum var. Bazı ilçeler oyların tümünün sayılmasına karar evrilmiş, bazı ilçelerde torba açılıyor maddi usulsüzlükler varsa onlar bazı ilçelerde sayılıyor bazı ilçelerde sayılmıyor. YSK ne yapması gerekir bu kargaşayı ortadan kaldırması gerekirdi. Bu şaibe, şüphe ortadan kalkmadı. Neden? Sayılan yerlerde gördük ki çok büyük usulsüzlükler, kaydırmalar var. Sadece geçersiz oyların rakamından, 6 binden bahsediyoruz, bir de tümünün sayısından çıkan sonuçlar var. Ne kadar fark var 14 bin. 29 binden gelindi. Bu sayımın manzaranın geleceği çok net. Bu kadar saymamızla oralarda buralara düşmüşse fark... Elimizde yeniden kullanabileceğimiz bir fark var, nedir o? Olağanüstü itiraz yolunu öngörüyor yasalar. 

"307 tanesi girmemişti. Biz bunu sonra seslendirmeye başlayınca boş girdiler, yanlış girdiler. Pes diyoruz.

"(Bu usulsüzlüğe her parti temsilcisi göz mü yummuş oluyor? Yoksa burada bir ihmal mi var?) 5 siyasi partinin sandıkta görevlisi var. Fakat ben başka bir şey söylüyorum. Tutanak tutulmuş ama bu tutanak gelmemiş seçim kurumuna. İmzalar atılmış ama orada boş girmişler. Sandık başkanının bunu boş getirmesi mümkün mü? Demek ki orada bizim sandık kurulu üyemizin ötesinde bir sahtekarlık bir usulsüzlük var. Başka bir şey var bakıyorsunuz sayım döküm listesine, imzalar var ama oradan sandık seçim kurulu tutanağına geçirilirken kaydırma yapılmış hızlı bir şekilde.Çok ince bir işçilik yapıldığı buna çok özel çalışıldığı her halinden bellidir.

"Kolide yanımda getirdim örnekleri. Bakıyorsunuz sayı değişmesin diye, AK Parti’nin aldığı CHP’ye aktarılmış. O küçük partilerin aldığı tek tük oylar da Ak Parti’nin hanesine yazılmış.

"(Sahadaki görevlileriniz görevlerini yerine getirmedikleri görünüyor bir anlamda. Orada müdahale edilseydi tablo daha farklı olabilir miydi? Özeleştiri yapıyor musunuz bu anlamda?) Bir molyon kişiyle hazırlanıyoruz dile dgetirdik. O hazırlıkalrımız olmasaydı bu farkı şu anda bu derece aşağıya indremezdik. Bz sandık başkanalrını belielme imkanına sahip değiliz, belgeyi bozma, yeni bir belge ortaya koyma müdahale edebilecek halde değiliz. Biz o belgenin hangi belge olarak girileceğini kontrol etme şansına sahip değiliz. Bu bilakis ilçe seçim kurulu, başkanlıklarından kaynaklanan, belki onları da biri yanıltmıştır. Onlar da düşsün onun peşine. Bildiğimiz bir şey var, mülkü idarenin verdiği listenin dışına çıkılmış. Biz bunu denetleyemeyiz ki. Çünkü bu partilere kapalı. 

"Birilerinin FETÖ'den istifade etmek işlerine gelmiş olabilir. İş birliği yapılmış olabilir. Bununla ilgili ne yapıldığı ne yapılmış olabileceğine ilişkin konuları ileriki zamanlarda sizlerle paylaşacağız. Buradan çok soruşturma çıkacak. Önce önümüzdeki işi yapalım diyoruz. Bu kadar üst üste gelmişse bu usulsüzlükler bunlar mutlaka karşılığını bulmalıdır. Suç duyurularında bulunmuş olacağız.

"YSK'nın verdiği kararlar hepimizi bağlar. Ama şüphe ortadan kalkmamış olur. Bütün bunlara ilişkin de net bir karşılık ortaya konmamış olur. Beş yıl boyunca bu şaibe konuşulur. Buna kimsenin müsaade etmemiş olmasını diliyorum.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.