AKP’nin korkulu rüyası Z Kuşağı

AKP’nin korkulu rüyası Z Kuşağı

Seçimlerin 2023’te gerçekleşmesi durumunda Z Kuşağı’nın toplam oy potansiyeli 9 milyonun üzerinde. Bu sayı sandığı da etkileyecek. ORC Araştırma’nın verilerine göre Z Kuşağı içinde AKP’ye oy vereceklerin oranı yüzde 13...

A+A-

Son dönemki pek çok tartışmanın odağında yer alan Z Kuşağı siyasetin de hedef kitlesinde bulunuyor. Gerek iktidar gerekse muhalefet cephesi, seçim kampanyalarından sosyal etkinliklere dek Z Kuşağını kadrajına alıyor. Sayısı azımsanmayacak hale gelen bu kuşağın önümüzdeki seçimlerde sandığa etkisi ise iktidar ve muhalefet açısından belirleyici faktörlerin başında geliyor.

BirGün'ün haberine göre seçimlerin 2023’te gerçekleşmesi durumunda tahminlere göre 65 milyon kayıtlı seçmenin yaklaşık 7 milyonu ilk kez oy kullanacak. 1996 ve sonrası doğanları ifade eden Z Kuşağı’nın toplam oy potansiyeli ise 9 milyonun üzerinde. Buna göre ZKuşağı’nın oy oranı yüzde 13’lerden 16’lara kadar çıkacak. Bu oran, muhalefetin ilgisini Z Kuşağı’na yöneltirken, genç kuşakları yakalayamayan iktidar blokunu korkutuyor.

Z Kuşağı’nın muhalif eğilimlerinin oldukça güçlü olduğu biliniyor. Neredeyse tüm kamuoyu yoklamaları da bu durumu ispatlıyor. Gençlerin iş bulma kaygısı, sosyal medya başta olmak üzere iktidarın kısıtlamaları, geleceksizlik gibi pek çok neden, Z Kuşağı’nı Cumhur İttifakı’ndan uzaklaştırıyor. Üstelik iktidara yakınlığıyla bilinen araştırma şirketleri bile bu gerçeği gizleyemiyor.

AKP KARARSIZLARIN BİLE GERİSİNDE KALDI

Son olarak Eylül-Ekim 2021 genel seçim araştırması yapan ORC Araştırma’nın ortaya çıkardığı sonuçlar da benzer eğilimler gösterdi. Araştırma kapsamında ‘Z Kuşağı’ diye tanımlanan gruptan katılımcılara çeşitli sorular yöneltildi. Ankete göre Z Kuşağı’nda CHP açık ara birinci çıkarken, AKP ise oransal bazda kararsızlar ve oy kullanmayacakların bile altında yer aldı.

ORC’nin 1997 ile 2005 yılları arasında doğan kişilerle yaptığı ankette yöneltilen, “Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy veririsiniz” sorusuna katılımcıların yüzde 33,8’i CHP yanıtını verirken AKP’ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı sadece yüzde 11,4’te kaldı. Kararsızların oranı yüzde 13,4, oy kullanmayacağını belirtenlerin oranı ise yüzde 17,8’de yer alıyor. Araştırmada İYİ Parti yüzde 6,6, MHP yüzde 7,2, HDP ise yüzde 5,3 bandında bulunuyor. 

YARGIYA GÜVEN YÜZDE ON DÖRT

Z Kuşağı’na sorulan diğer sorular da gençlerin yaşadığı gelecek kaygısını ortaya koyuyor. “Önümüzdeki 1 yıl içinde ekonominin nasıl olacağını düşünüyorsunuz?” sorusuna yüzde 50,7 “Daha kötü olur” yanıtını verirken yüzde 35,1 “Değişmez” diyor. Daha iyi olacağını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 14,2. Gençlere yöneltilen “Yargıya güveniyor musunuz?” sorusu da çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Gençlerin yüzde 78,7’si güvenmediğini söylüyor. Güvenenlerin oranı ise yüzde 21,3.

‘GÖLGE CIA’DEN AKP ANALİZİ

ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratfor, AKP ile ilgili tartışma yaratacak yeni bir analize imza attı. 2023’teki genel seçimleri kazanabilme ihtimali giderek daha da zayıflayan AKP’nin, bugünkünden daha da otoriter önlemlere başvurabileceğinin öne sürüldüğü analizde şu ifadeler yer aldı:

‘20 yıldan fazla bir süredir iktidarda olan AKP, 2023 genel seçimlerindeki zaferini garanti edemediği bir noktaya kaymış durumda’. Bunun sonucu olarak AKP ve MHP, yüzde 10 olan seçim barajını yüzde 7’ye düşürmek için Türkiye Anayasasını değiştirmeye hazırlanıyor.