AKP'nin oyu ne kadar geriledi

AKP'nin oyu ne kadar geriledi

2011 ve 2014 seçimleri öncesi yaptıkları isabetli tahminlerle tanınan SONAR'ın yaptığı son seçim anketine göre AKP'nin oylarında büyük bir düşüş gözlendi.

A+A-

2011 ve 2014 seçimleri öncesi yaptıkları isabetli tahminlerle tanınan SONAR'ın yaptığı son seçim anketine göre AKP'nin oylarında büyük bir düşüş gözlendi.

2011 yılında yüzde 49 oy alarak üçüncü kez iktidar olan AKP, Erdoğan’dan sonra büyük oy kaybetti. 12 yıllık süreçte ilk kez yüzde 40 desteğinin altına indi…

Araştırma 26 ilde, 3 bin 25 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapıldı. “Bu pazar seçim olsa kime oy verirsiniz” sorusuna, katılımcıların yüzde 37.17’si AKP, yüzde 27.01’i CHP, yüzde 17.13’ü de MHP karşılığını verdi.

SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı, elde ettikleri sonucu şöyle yorumladı:

“AKP’nin oy kaybı, bazı siyasi birikimlerden olduğu kadar, yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun performansından da kaynaklanıyor. Ekim ayında yüzde 26’ya kadar yükselen kararsız ya da oy kullanmayacak kitle kasımda yüzde 6.7’lere inmiş bulunuyor. Anadolu Partisi gibi yeni oluşumların, (Oy kullanmayacağım) diyen küskün seçmenleri, sandığa yöneltebileceği görülüyor. 2015 seçiminde de buna benzer bir sonuç alınırsa, AKP, tek başına iktidarda kalmak için gereken 276 vekili çıkaramayacak ve muhalefet için koalisyon hükümeti kurma fırsatı doğacak.”

Anadolu Partisi sürprizi

Emine Ülker Tarhan'ın kurduğu Anadolu Partisi'nin oy oranının SONAR'ın anketinde yüzde 8,04 olarak çıkması dikkat çekti. Üstelik Tarhan'ın partisinin aldığı bu oy CHP'nin oylarını da hiç etkilemedi. Ankete göre Tarhan'ın sandığa gitmeyen seçmeni yeniden sandığa getirdiği görüldü.

SONAR son yaptığı anketinde ‘Bu Pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?’ sorusunun cevabını aradı. Anket sonuçlarına göre AKP’nin oy kaybettiği gözlenirken diğer bütün partilerin oy oranını arttırdığı görünüyor.

 

Son gelişmelere göre ankete yansıyan sonuçlarda ise CHP’den istifa ederek Anadolu Partisi’ni kuran Emine Ülker Tarhan’ın partisinin büyük bir sürprize imza attığı görüldü. Ankete göre Tarhan’ın partisinin sandığa gitmeyenlerin ve kararsızların oranını azaltarak yeni bir siyasi konjonktür oluşturduğu ortaya çıktı.

CHP'yi bölmeden yüzde 8 oy

Anket sonuçlarına bakıldığında Anadolu Partisi’nin CHP’nin oylarını bölmek yerine sandığa gitmeyen seçmeni yeniden aktif siyasete katılmasını sağladığı görüldü. Sonar’ın anket sonuçlarına göre ise Anadolu Partisi’nin ham oy oranının 7,50 kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise oy oranlarının 8,04 olduğu görüldü.

SONAR son yaptığı anketi analiz ettiğinde ise şu şekilde bir tablo ortaya koydu:

2015 yılında yapılacak genel seçimlerde bu veya buna benzer bir sonuç ortaya çıktığında AKP’nin tek başına iktidar sayısı olan 276 milletvekili sayısına ulaşamadığı bir tablo ortaya çıkacak. Tarhan’ın Anadolu Partisi’nin barajı geçmesi halinde ise CHP, MHP ve Anadolu Partisi’nin çıkaracağı toplam milletvekili sayısı 300’e yaklaşması ve üçlü bir koalisyon hükümetinin kurulabileceği belirtildi.

Ekim ayına kadar yüzde 26’larda olan kararsız ve oy kullanmayacak seçmenin oy oranının da bu ay itibari ile yüzde 6-7 civarında olduğu ortaya çıktı. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.