Aksa Enerji 2020 hedeflerini açıkladı

Aksa Enerji 2020 hedeflerini açıkladı

Aksa Enerji, 2020'de 5,26 milyar TL ciro, 1,45 milyar TL FAVÖK'e ulaşmayı bekliyor

A+A-

Aksa Enerji Üretim A.Ş., 2020 yılı sonunda 5 milyar 259 milyon TL  ciro ve 1 milyar 445 milyar TL Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kar (FAVÖK) rakamına ulaşmayı bekliyor.

Aksa Enerji, "2020 Yılı Finansal Öngörüleri"ni KAP'a açıkladı. Buna göre, Şirket 2020 yılında piyasa şartlarının yurt içi  santrallerin satışlarından elde edilen kâr marjlarını baskılamasına  rağmen, yurt dışında kurulu enerji santrallerinin yüksek kâr  marjlarının FAVÖK ve net kâr üzerinde olumlu etki yaratmaya devam  etmesini bekliyor.

Açıklamada, "2019 yılında lisansını iptal ettirdiğimiz Manisa DGÇS ve bu yıl Ocak ayında üretimini durdurduğumuz Şanlıurfa DGÇS  ile, 2020 yılı üretimimizin daha yüksek verimlilikte gerçekleşmesi ve  etkin portföy yönetimi yapılması sağlanmıştır." denildi.

Açıklamada şöyle devam edildi:
"2020 FAVÖK öngörüsü içinde Afrika santrallerimizin %72 civarı pay  alacağı öngörülmüştür. Bolu Göynük Termik Enerji Santrali ve Ali Metin Kazancı Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali 2020 yılında da kapasite  mekanizmasından faydalanacak olup toplam 130-138 milyon TL civarı bir  ödeme alınması beklenmektedir. Yurt içi satışlarımızın yaklaşık %29'unun ikili satış anlaşmaları, %63'ünün spot piyasaya yapılacak  satışlar ve geriye kalan %8'inin ise primer ve sekonder frekans  hizmetleri gibi yan hizmetlerden oluşacağı öngörülmüştür. 

Şirketimizin nakit bazlı yatırım harcamalarının (CAPEX) 2020  yılında 155 milyon TL olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. CAPEX  içerisinde santrallerde yapılması planlanan bakım ve iyileştirme  çalışmaları ile Gana Santrali'ndeki motorların çift yakıta (HFO/doğal  gaz) dönüşümünün tamamlanması için yapılacak yatırımlar yer almaktadır. Henüz imzalanan yeni bir anlaşma olmadığı için 2020  bütçesine santral kurulumuna yönelik bir yurt dışı yatırım rakamı  eklenmemiştir. 2020 yılı içinde yeni bir yatırım gerçekleşmesi  durumunda ise öngörülen CAPEX rakamının daha yüksek oluşması  beklenmelidir.

Yurt dışı santrallerinin FAVÖK hesaplamalarında 2020 ortalama Amerikan Doları 6.25 TL, ortalama Euro kuru ise 6.64 TL olarak baz  alınmıştır. Ortalama döviz kurlarının beklentilerimizden farklı  oluşması yurt dışındaki santrallerimizin yarattığı ciro rakamını,  dolayısıyla da toplam FAVÖK rakamını etkileyebilecektir. " 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.