ALB menkul emtia raporu

ALB menkul emtia raporu

ALB Menkul Bakır, Doğalgaz, Buğday, Mısır. Soya Fasulyesi, Kakao analizi

A+A-

BAKIR

Bakırın bugün açıklanacak olan ABD verileri öncesinde son 10 yılın en büyük rallisine son verdiği ve bir miktar geri çekildiği görülmektedir. Bugün açıklanacak olan ABD ADP tarım dışı istihdam değişimi bakır fiyatlarında bu rallinin devam edip etmeyeceğini belirleyecektir. Nisan ayında özel sektör tarım dışı istihdamının 200 bin olarak gerçekleşmesi beklenmektedir.

Teknik olarak spot piyasada bakır fiyatları 2,88 seviyesi üzerinde kalma çabasındadır. Veri akışı neticesinde bakırın 2,88 desteğini kalıcı bir şekilde aşağı yönlü kırması halinde 2,83 ve 2,74 desteklerinin hedeflenmesi beklenebilir. Kısa vadede bakırın yükseliş eğilimine devam etmesi için ise 2,88 seviyesinden destek alması gereklidir. Bu durum gerçekleşirse 2,94 direnci izlenebilir.

DOĞALGAZ

Doğalgaz kontratlarındaki yükseliş eğilimi Brent petrol fiyatındaki yukarı hareketten de destek almaktadır. Aynı zamanda talepteki canlanma ile beraber stoklarda azalma gözlenmiş ve Norveç’ten Avrupa’ya olan gaz akımı da azalmıştır. Bu kapsamda spot piyasada doğalgaz fiyatları yükselmektedir.

Teknik olarak spot piyasada doğalgaz fiyatları 2,77 seviyesi üzerinde kalıcı olamayarak bir miktar geri çekilmiştir. Doğalgazın 2,77 seviyesi aşağısında kalmaya devam etmesi durumunda 2,71 seviyesi kısa vadede destek olarak izlenebilir. Doğalgazın 2,77 seviyesinden destek alması halinde ise 2,84 ilk etapta izlenmesi gereken direnç seviyesidir.

BUĞDAY

ABD’de kış buğdayının en çok yetiştirildiği bölge olan Orta Kansas’ta 2015 yılında kış buğdayı veriminin 2014 yılına göre düşük olması öngörülüyor. Bu nedenden dolayı uzun süredir satış baskısında olan buğday fiyatları bugün kısıtlı bir yukarı yönlü tepki vermiştir.

Temmuz vadeli buğday kontratlarında uzun vadeye yayılan düşüş trendi devam etmektedir. Buğdayın 470 direncini yukarı yönlü kırması ve üzerinde tutunması durumunda 480 seviyesine doğru bir hareketten bahsedilebilir. Ancak 470 direncinin kırılamaması ve buğdayın aşağı yönlü trend hareketi çerçevesinde 461 desteğini kırması, satış baskısının devamına ve 451 desteğine doğru bir geri çekilmeye yol açabilir.

MISIR

Petrol fiyatlarındaki yükseliş mısır fiyatlarını da etkilemiştir. Stok artışının yavaşladığını gösteren veriler sonrasında ABD ham petrolü 60 dolar üzerinde tutunurken, petrolün rekabetçi üretim fiyatlarına gelmesi etanol üreticilerinin talebini de artırmıştır. Etanol, üretiminde hammadde olarak mısırın kullanıldığı alternatif bir yakıttır.

Temmuz vadeli mısır kontratlarında uzun vadeli düşüş trendi devam etmekle birlikte, petroldeki yükseliş neticesinde yukarı yönlü bir eğilim oluşma aşamasındadır. Bu nedenden dolayı mısırın yukarı eğilimini devam ettirebilmesi için 361 desteğini koruması gerekmektedir. Bu seviyeden destek alınırsa ilk direnç noktası 367 olacaktır. Mısırın 361 desteğini aşağı yönlü kırması halinde ise 355 desteği hedeflenebilir.

SOYA FASULYESİ

Arjantin’de soya işçilerinin grevi ve bunun oluşturduğu arz riskinden dolayı soya fiyatları da son 9 haftanın en yüksek seviyelerine gelmiştir. Kısa vadede yukarı yönlü trend yaratmış olan soya an itibarıyla 987 seviyesi üzerinde tutunma çabasındadır.

Temmuz vadeli soya kontratlarında kısa vadede yükseliş eğilimi devam etmektedir. Soyanın 987 direncini yukarı yönlü kırması ve üzerinde tutunması durumunda hedefleyebileceği direnç noktaları ise 992 ve 997 olarak görünmektedir. Kısa vadede izlenmesi gereken en yakın destek seviyesi ise 978 olarak görünmektedir.

PAMUK

ABD’de pamuk ekim alanlarında bu haftanın yağışsız olması nedeniyle başta Mississippi deltası ve güneydoğuda pamuk ekiminin hızlanması beklenmektedir. Bu nedenden dolayı pamuk fiyatlarında düşüş söz konusudur.

Temmuz vadeli pamuk kontratları 65,70 desteğini aşağı yönlü kırması durumunda 64,00 desteğinin hedeflenmesi beklenebilir. Kısa vadede 66,80 direncinin yukarı yönlü kırılması durumunda ise 66,80 direnci izlenecektir.

KAKAO

Üretim konusunda endişeler yaratan Gana’da kakao sevkiyatlarının 2014-15 sezonunda yıllık bazda yüzde 22 azalması beklenmektedir. Öte yandan Gana’nın doğu sınırında Togo’ya kaçırılmak üzere 2 bin çuval kakao yakalanmıştır. Kakao fiyatlarında yukarı yönlü hareket devam etmektedir.

Temmuz vadeli kakao kontratlarında yukarı yönlü trend hareketi görülmektedir. Kakaonun 2946 direncini yukarı yönlü kırması halinde 3039 direncini hedeflemesi mümkündür. Bu direnç seviyesinin kırılamaması durumunda ise 2851 desteğinin hedeflenmesi beklenebilir.

KAHVE

Şubat ve Mart aylarında görülen yağışlar Brezilya’nın üretim tahminlerini de yukarı çekmesini sağladı. Bu kapsamda Brezilya’nın kahve üretiminin 2015 yılında 51,9 milyon çuval seviyesine yükselebileceği öngörülüyor. Mevcut tahmin, önceki tahminin yüzde 4,8 üzerindedir.

Temmuz vadeli kahve kontratlarında aşağı yönlü trend hareketi devam etmektedir. Kahvede kısa vadede destek 1,33 olmakla beraber 1,31 ve 1,29 seviyeleri de destek olarak izlenebilir. Kısa vadede izlenecek dirençler ise 1,34 ve 1,37 olarak görünmektedir.

ŞEKER

Brezilya’nın orta ve güney kesimlerinde görülen sağanak yağışlar şeker hasadını yavaşlatmaktadır. Bu kapsamda bugün şeker fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket görüyoruz.

Temmuz vadeli şeker kontratlarının 13,00 direncini yukarı yönlü kırması durumunda 13,40 direncinin hedeflenmesi beklenebilir. Şekerin kısa vadede 12,70 desteğini aşağı yönlü kırması durumunda ise 12,40 desteği izlenecektir.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.