Albayrak: 2020 enflasyon beklentisi yüzde 10,5

Albayrak: 2020 enflasyon beklentisi yüzde 10,5

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bu yıl için enflasyon  beklentisinin %10,5, önümüzdeki yıl için %8,0, 2022 yılı için ise %6,0  olduğunu bildirdi.

A+A-

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bu yıl için enflasyon  beklentisinin %10,5, önümüzdeki yıl için %8,0, 2022 yılı için ise %6,0  olduğunu bildirdi.

Albayrak, Yeni Ekonomik Programı açıkladı.

Enflasyonda 2023 beklentisinin %4,9 olduğunu bildiren Albayrak, bu  yıl için cari denge/GSYH beklentisini ise -%3,5 olarak açıkladı.

Büyüme beklentilerini de açıklayan Albayrak, 2020 için %0,3, 2021  için ise %5,8'lik bir büüme beklediklerini bildirdi.

Programa göre 2022 ve 2023 büyüme beklentileri ise %5,0 olarak  açıklandı.

Yılın geri kalanında bir miktar 4.çeyrekte ivme kaybedecek olsa da  yılın tamamında yüzde 0,3 bir büyüme gerçekleşmesini beklediklerini  ileten Albayrak, "Bu büyüme hedeflerine ulaşmak için ihracata, katma  değerli üretimi ve  istihdama çok daha fazla yoğunlaşacağız" dedi.

Alternatif senaryolarda büyüme konusundaki riskleri de gözardı  etmediklerini ifade eden Albayrak, her türlü senaryoya hazırlık  yapıldığını bildirdi.

Albayrak, "Kötümser senaryoda 2020 yılı için yüzde 1,5 daralma, 2021 yılında yüzde 3,7 büyüme değerlendiriyoruz." diye konuştu.

Salgının turizm  sektörüne etkisinin 25 milyar dolar civarında  olduğunu söyleyen Berat Albayrak, "Altın ve turizm etkisinden  arındırılmış 2020 yılı cari denge/GSYH beklentisi yüzde 1,7" diye  konuştu.

 

Albayrak'ın konuşmasından satır başları:

“Türkiye’de değişim başlıyor” temasıyla tanımladığımız Yeni Ekonomi Programı’nın ikinci yılını tamamladık."

"Küresel salgın başta olmak üzere birçok krizden alnımızın akı ile çıkarak 2019 ve 2020 yıllarında hayata geçen projelerimizle Türkiye’nin milli ekonomi temellerini atıyoruz."

"Uyguladığımız kararlı politikalarla dengelenme sürecinde Türkiye muazzam bir başarı elde etti."

"Bugünkü program ekonomideki salgının etkisiyle nasıl mücadele edeceğimizi, yeni normale nasıl uyum sağlayacağımızı ve yeni ekonomik yaklaşımımızı ortaya koyacak.

"COVID-19 döneminde açıkladığımız destek paketlerinin toplam büyüklüğü 494 milyar TL, kullandırılan krediler 267,4 milyar TL."

"COVID-19 salgını dönemindeki destek paketi milli gelirin yüzde 10'una ulaştı."

"Temmuz ayında ekonomik faaliyetleri hızla normalleşme sürecine girdi."

"Ekonomide veriler güçlü bir V tipi toparlanmaya işaret ediyor. Toparlanmanın tüm sektörlere yayıldığını söylememiz hala mümkün değil." 

"Bu programın ana temalarını Yeni Dengelenme, Yeni Normal ve Yeni Ekonomi olarak belirledik."

Yeni dengelenme ile sürdürülebilir bir büyüme modeli inşa edeceğiz. Yeni dengelenme ile tek haneli kalıcı enflasyon hedefliyoruz.

Normalleşme adımları önümüzdeki haftalarda da devam edecek.

Yeni dengelenme döneminde salgın önlemleri kademeli olarak kaldırılacak. Yeni normale uyum sağlamak ikinci hedefimiz olacak.

Program döneminde ekonomimizi daha da güçlendireceğiz. Stratejik reformları hayata geçirmeye devam edeceğiz. Ülkemizi üretim ve yatırımda küresel bir cazibe merkezi haline getirecek adımları atacağız

2020 büyüme beklentisi %0,3

2021 büyüme beklentisi %5,8

2022 ve 2023 büyüme beklentisi %5,0

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.