Alfa'den kritik Turkcell adımı

Alfa'den kritik Turkcell adımı

Alfa Telecom, Turkcell'in dolaylı kontrolünü Çukurova Grubun'dan devralmak için Rekabet Kurulu'na başvurdu.

A+A-

Alfa Telecom Turkey, Turkcell İletişim Hizmetleri'nin dolaylı kontrolünün Çukurova Grubu'ndan devralınması için Rekabet Kurumu'na başvurdu.

Rekabet Kurumu'nun sitesinde yer alan açıklamada, ilgili tarih 7 Eylül olarak yer aldı.

Turkcell İletişim'in yüzde 51 hissesi Turkcell Holding'e, yüzde 13.07'si Teliasonera'ya ait, yüzde 35.88'i ise halka açık. Turkcell Holding ise yüzde 53'ü Cukurova Telecom Holdings (CTH), yüzde 47'si Teliasonera'da bulunuyor. Altimo'nun CTH'de yüzde 49 hissesi bulunuyor.

Turkcell'de TeliaSonera'nın direkt ve dolaylı olarak yüzde 37.3, Alfa'nın ise yüzde 13.22 hissesi bulunuyor. Çukurova Grubu, yüzde 13.76 hisse üzerindeki rehni kaldırarak Turkcell'i dolaylı olarak kontrol edebilir hale gelmişti.

Çukurova Grubu, Alfa'nın CTH'deki hisselerini almak üzere teklif yapmış ancak Alfa bunu reddederek 2014 sonunda Londra Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde hukuki süreci başlatmıştı.

Alfa Telecom Turkey ise Mart ayında CTH'nin, Çukurova grubu şirketlerinden Cukurova Finance International'a ait olan ve Ziraat Bankası'na ipotekli yüzde 13.76 Turkcell İletişim hisselerini satın almak için 2.8 milyar dolar teklif etmişti.

Devam eden tahkim süreci nedeniyle teklifi değerlendirmeyeceğini belirten Çukurova ise, CTH nezdinde çözümsüzlük durumu oluşmadığını düşündüklerini ve bunu kayıt altına almak için Alfa'ya bir yazı gönderdiklerini açıklamıştı.

Oyak Yatırım'dan Rekabet Kurulu başvurusu ile ilgili yapılan değerlendirmede, Alfa'nın son hamlesinin üç senaryoyu içerebileceği belirtilerek, "Düşük bir ihtimal olsa da, Alfa Çukurova ile yüzde 13.8'lik hissenin alımı için anlaşmış olabilir ve bu başvuru, işlemin kapatılması öncesi bir adım olabilir. Aynı zamanda, böyle bir devralma durumunda yetkili kurumların nasıl davranacağını görmek istemiş olabilirler. Ya da, Çukurova ile devam eden anlaşmazlık sürecinde Alfa'nın sadece taktiksel bir hareketi olabilir" denildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.