Alkin: Enflasyon yılı yüzde 11 civarında kapatır

Alkin: Enflasyon yılı yüzde 11 civarında kapatır

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, Ağustos sonu itibariyle yüzde 11.77 olarak açıklanan enflasyonun yılı yüzde 11 civarında kapatacağı tahmininde bulundu.

A+A-

BORSATEK - Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, Ağustos sonu itibariyle yüzde 11.77 olarak açıklanan enflasyonun yılı yüzde 11 civarında kapatacağı tahmininde bulundu.

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, Ağustos ayı sonu itibariyle yüzde 11.77’e ulaşan yıllık enflasyon verilerini değerlendirdi. Ünlü ekonomiste göre son açıklanan 0.86’lık Ağustos ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) artış oranı 2020 yılı için tek haneli enflasyonun artık mucizelere kaldığını gösterdi.

VATANDAŞIN ENFLASYONU DAHA YÜKSEK 

Enflasyon sepetinin oluşturan mal ve hizmet kalemlerine değinen Emre Alkin şöyle dedi:

“Ağustos ayında enflasyon sepetine giren mal ve hizmetlerin yüzde 65’inde fiyatlar yükselmiş, yüzde 13’ünde değişmemiş, yüzde 22’sinde ise düşüş göstermiş. Sepete giren 418 kalem mal ve hizmet, elbette vatandaşın enflasyonu anlamına gelmiyor. Vatandaşı ilgilendiren hayat pahalılığı. Vatandaşın enflasyonu 25-26 kalem mal ve hizmetten oluşuyor. Bunlardaki artış da TÜFE artışının çok üzerinde.”

ÇEKİRDEK ENFLASYON DİRENİYOR

Çekirdek enflasyon verilerine de değinen ünlü ekonomist Alkin “Mevsimine bakmaksızın her ay satın almaya mecbur olduğumuz mal ve hizmetleri temsil eden çekirdek enflasyonda da maalesef gözle görülür bir düşüş yok. Aksine çekirdek enflasyon yüzde 11’in üzerinde seyrediyor. Bu şartlarda TÜFE’nin düşük seyretmesi ancak ve ancak mevsimlik mal ve hizmetlerde yaşanacak sert bir düşüşle olabilirdi. Böyle bir gelişme yaşanmadığını da son rakamlar bize gösterdi” diye konuştu. 

“BU YIL TEK HANE İMKANSIZ”

Ağustos ayında en çok fiyatı artan ürünlerin tarım ürünleri, özellikle de yaş meyve sebze türleri olduğunu belirten Prof. Dr. Emre Alkin “Fiyatı düşenler arasında da yaş meyve sebze ürünleri var ama görülüyor ki enflasyonu durdurmaya güçleri yetmemiş. Mart ayından beri tekrarladığım beklentiyi sıkılmadan ifade edeceğim. Bu yıl tek hane enflasyon imkansız. TÜFE yıllık bazda yüzde 11 civarında gerçekleşecek gibi gözüküyor.” 

emre-alkin.jpg

“MB’NİN FAİZ İNDİRMESİ İNTİHAR OLUR”

Enflasyondaki son gelişmelerin Merkez Bankası’nın faiz kararını da etkileyeceğini kaydeden Emre Alkin “Bu şartlar altında Merkez Bankası’nın faiz düşürmesi imkansız. Hatta mevcut enflasyon ve mevcut şartlara rağmen faiz düşürmek intihar etmek olur” diye konuştu. 

“MEVDUAT FAİZİ ARTAR”

Prof. Dr. Emre Alkin, şu aşamada Merkez Bankası’nın faizi yükseltmesinin finans kurumları açısından ve büyüme dinamikleri açısından ‘istenmeyen bir seçenek’ olarak göründüğünü söyledi. Bundan hareketle Merkez Bankası’nın bu ay da pas geçip, faizlere dokunmayacağını belirten ünlü ekonomist “Bankaların mecburiyetten dolayı mevduat faizlerini yükseltmeye devam edeceklerini söylemek falcılık olmaz” ifadelerini kullandı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.