Alkin: İstilhdam düşerken işsizlikte artış ‘riskli ülke’ işareti

Alkin: İstilhdam düşerken işsizlikte artış ‘riskli ülke’ işareti

Prof. Dr. Emre Alkin, işsizlik artarken istihdamın da gerilediğine dikkat çekti ve bunun yabancı yatırımcılar açısından ‘riskli ülke’ göstergesi sayıldığını söyledi.

A+A-

Prof. Dr. Emre Alkin, işsizlik artarken istihdamın da gerilediğine dikkat çekti ve bunun yabancı yatırımcılar açısından ‘riskli ülke’ göstergesi sayıldığını söyledi. 

Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, Şubat 2019 işsizlik rakamlarını değerlendirdi. Şubat ayında işsizlik oranının ocak ayı ile aynı seviyede çıktığına işaret eden Prof. Dr. Alkin, ancak işsizlik verilerinin alt kırılımlarında bugün geçmişten farklı ve dikkat çeken bir durum gözlendiğini söyledi. Prof. Dr. Emre Alkin şöyle konuştu:

“Geçmişte işletmeler iş arayanların tamamına iş yaratamasalar da belli bir sayıda insanı işe başlattıkları için işsizlik yükselse de istihdam da artış gösteriyordu. Ancak bugün baktığımızda başka bir gelişmeyle karşı karşıyayız. Hem işsizlik yükseliyor hem de istihdam azalıyor.”

RİSKLİ ÜLKE İŞARETİ 

İsşizlik artarken aynı zamanda istihdamın da azalmasının bir ülkedeki yatırım ortamına dair fikir veren göstergelerden biri olduğunu ifade eden Emre Alkin şöyle devam etti:

“Bu durum bir yabancı yatırımcının herhangi bir ülkeye gelirken dikkat ettiği on unsurdan biridir. Eğer bir ülkede hem işsizlikyüksek hem de istihdam azalıyorsa o ülke yabancı yatırımcılar açısından riskli ülke kategorisine giriyor. Dolayısıyla uygulanan istihdam kampanyalarının da işe yaramadığı, Ocak ve şubat aylarında iş bulamayanların artmasının yanında işten çıkarmaların da olduğu göze çarpıyor.”

ŞİRKETLER GENÇLERE GELECEK VAAT ETMİYOR

Genç işsizlik oranındaki yükselişin de dikkat çektiğini ifade eden Prüf. Dr. Emre Alkin, “Bunun bir nedeni, istihdam olanaklarının artmayışı, bir nedeni de Türkiye’deki işletmelerin, gençlere kariyerleriyle ilgili ümit vaat edemeyişi” dedi. Gençlerin hiyerarşik yapıda otoriter firmalarda çalışmak yerine, kendi başlarına çalışabilecekleri esnek işletmeleri daha uygun bulduklarını kaydeden Prof. Dr. Alkin şöyle dedi:

“Maalesef robotların ve yapay zekanın gelecekte devrede olacağı fabrikalar için hala 10-20 senelik eleman planı yapan işletmeler var. Tarih sahnesinden silineceklerinin bile farkında değiller. Gençler bunu görüyor ama işletme sahipleri göremiyor. Dolayısıyla gençlerdeki yüksek işsizlik hem zorunlu hem de ihtiyari olarak karşımıza çıkıyor.”

“İLERİCİ VE YENİLİKÇİ FİRMA AZ”

Gençlere ilerici ve yenilikçi firmalarda çalışmaları için tavsiyede bulunduğunu belirten Prof. Dr. Emre Alkin, “Ancak böyle firmaların sayısının da fazla olmadığını üzülerek görüyoruz. Özetle, perakende ve sanayide bir dipten toparlanma hamlesi olsa da işsizlik verileri, bunun istihdam alanında yaşanmadığını gösteriyor. İşsizliğin düşmesi ve istihdamın artması için sonbaharı beklememiz gerektiği de ortaya çıkıyor” diye konuştu.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.