Almanlar Davutoğlu'nun gidişinden endişeli

Almanlar Davutoğlu'nun gidişinden endişeli

Alman siyasetçiler Davutoğlu'nun görevden ayrılmasını endişe verici buluyor.

A+A-

Almanya'nın iktidar koalisyonundan siyasetçiler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun istifa kararına dair endişelerini dile getirerek, Davutoğlu'nun görevden ayrılmasının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "denetsiz bir biçimde hüküm sürmesinin" yolunu açabileceğini belirtti.

Davutoğlu Avrupa'da Türk hükümetinin daha liberal yüzü olarak görülürken, Erdoğan çoğunlukla bazı kesimlerin Türkiye'yi "otoriterliğe" götüreceğini düşündüğü güçlü başkanlık sistemine odaklanıyor.

Davutoğlu Avrupa'ya yasadışı yollarla giden göçmen ve mülteci akışını azaltmak üzere Brüksel ile bir anlaşma yaparken, Almanya Başbakanı Angela Merkel bu anlaşmanın önümüzdeki sene gerçekleştirilecek federal seçimler öncesinde kendi muhafazakar kesimine desteği artırmasını umuyor.

Merkel koalisyonunun ortaklarından Sosyal Demokratlar dış ilişkiler sorumlusu Niels Annen, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Erdoğan şimdi kendi tarafından muhalefet olmadan anayasa değişikliği planlarını ilerletebilecek" dedi.

Annen, "Baskı ortamını ve dokunulmazlıkların kaldırılması konusundaki tartışmaları göz önüne aldığımızda bu kötü bir haber" dedi.

Merkel'in muhafazakar partisinin dış ilişkiler sözcüsü Juergen Hardt da Davutoğlu'nun görevden ayrılması hakkında endişelerini dile getirdi.

Hardt, "Türkiye geleceğinin Avrupa'ya mı yoksa daha çok yalnızlığa mı gideceğine kendisi karar verecek" dedi.

AB ile yapılan göçmen anlaşması Davutoğlu'nun bir projesi olarak öne çıkarken, birliği sıklıkla eleştiren Erdoğan bazı dönemlerde bu konuda yapılan ilerlemeyi küçümser bir görünüm ortaya koydu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.