Almanya için 'sert resesyon' uyarısı

Almanya için 'sert resesyon' uyarısı

Almanya'nın öncü ekonomik düşünce kuruluşları ülkenin Rusya'dan doğalgaz ithalatını tamamen kesmesinin 'sert resesyona' neden olabileceği uyarısı yaptı.

A+A-

Aralarında İfo ve DIW Berlin'in de bulunduğu 5 Alman ekonomik düşünce kuruluşu 2022 yılı için büyüme tahminlerini yüzde 4.8'den yüzde 2.7'ye düşürdü. 2023 tahmini yüzde 3.1 oldu. Enflasyonun 2022'de ortalama yüzde 6.1 ile 40 yılın en yüksek seviyesinde olacağı tahminine yer verildi.

Kuruluşlar ortak olarak yayınladıkları raporda "Rusya'dan ham madde konusunda bağımsız hale gelme kararı askeri ve siyasi durum düzelse dahi devam edebilir. Bu da enerji arzı ve enerjiye bağımlı sektörlerin düzenlemelere karşı ayarlamalar yapmasını gerektirecek" ifadesine yer verildi.

Rusya'dan enerji arzının aniden kesildiği bir senaryoda kurumların beklentisi bu sene büyümenin yüzde 1.9'a gerileyeceği, 2023'te de yüzde 2.2 daralma olacağı yönünde.

Kiel Institute for Worl Economy Kurulu Başkanı Stefan Kooths "Ukrayna'da devam eden savaş ekonomik aktiviteye hem arzi hem talep yönlü baskı yapıyor. Rus işgalinden sonra kritik enerji emtialarında yaşanan fiyat artışları yukarı yönlü baskıları daha da tetikliyor" değerlendirmesini yaptı.

Ülkede enflasyon Mart ayında Doğu ve Batı Almanya'nın 1990'daki birleşmesinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Alman hükümeti Rus gazı ithalatını azaltmaya hazırlanırken bu durumun özellikle Alman şirketlerini kırılgan hale getireceğinden endişe ediliyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler