Almanya iş dünyası güveninde sürpriz artış

Almanya iş dünyası güveninde sürpriz artış

Almanya'da iş dünyası güveni Ukrayna'daki savaşa rağmen sürpriz biçimde yükseldi.

A+A-

Almanya'da iş dünyası güveninde sürpriz bir artış yaşandı. Münih merkezli IFO Enstitüsü'nün beklentiler endeksi Nisan'da 84.9'dan 86.7'ye yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler düşüş bekliyordu. IFO İş İklimi Endeksi 90.8'den 91.8'e tırmandı. Beklenti 89'du.

Cari koşullar endeksi de yükseldi.

IFO Başkanı Clemens Fuest "Almanya ekonomisinde beklentiler hafif yükseldi. Ekonomi Rusya'nın Ukrayna'yı işagaline rağmen dirençli kaldı" değerlendirmesini yaptı.

Almanya'da tedarik zincirlerindeki bozulmaya ve maliyet artışlarına rağmen endeksler sürpriz biçimde yükseldi. Ancak devam eden savaş, gıda ve enerji maliyetlerini artırarak tüketicilerin üzerinde ek yük oluşturuyor.

Bundesbank cuma günü Rusya'dan kömür ve petrol ihracatına kısıtlama olursa Almanya ekonomisinin yaklaşık yüzde 2 daralacağı tahmininde bulundu. Hükümet istihdam kayıplarına ve daha yüksek maliyetlere neden olacağı beklentisiyle bu teklife şimdilik karşı çıkıyor.

Alman hükümetine danışmanlık veren ekonomik kuruluşlar da bu yıl için büyüme tahminini yüzde 2.7'ye düşürdü. Enflasyonun ise ortalama yüzde 6.1 ile 40 yılın zirvesine çıkması bekleniyor.

İlgili Haberler