Almanya'dan 100 milyar euroluk askeri harcamaya onay

Almanya'dan 100 milyar euroluk askeri harcamaya onay

Almanya'da iktidar ve muhalefet partileri 100 milyar euroluk askeri harcama için anayasanın ilgili maddelerinin değiştirilmesi konusunda mutabakata vardı.

A+A-

Almanya'da askeri harcamaların artırılmasına yönelik ilk somut adımlardan biri atıldı.

İktidar ve muhalefet partileri 100 milyar euroluk askeri harcama fonu konusunda anlaşmaya vardı. Kredi temelli söz konusu fon için anayasada değişiklik yapılacak.

Bununla birlikte bu savunma harcaması ülkenin milli gelirinin yüzde 2'sine ulaşmadı.

Almanya Maliye Bakanlığı’ndan Pazar günü yapılan açıklamada parti temsilcilerinin el sıkışmaları sonrası yüzde 2’lik hedefe birkaç yıllık ortalamayla ulaşılmasının öngörüldüğü belirtildi.

NATO’nun üye ülkelerden istediği GSYH’nın yüzde 2’sini savunmaya harcanması uzun süredir ABD ile bazı NATO üyeleri arasında hassas noktalardan biri olarak görülüyor. Bu konu özellikle Donald Trump döneminde ABD ile Almanya arasında tartışma konusu olmuştu.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’a konuşan Sosyal Demokrat Parti Eşbaşkanı Saskia Esken, “Yüzde 2‘lik hedefe her yıl ulaşmayacağız. Bugün büyük bir sipariş verdiğinizde bunun elinize geçmesi 3-4 yıl sürüyor. Bu da ilk iki yılda toplamlar çok fazla olmazken sonrasında çok daha fazlasına ihtiyacınız olacağı bir yıl oluyor” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi Almanya’nın yıllardır sürdürdüğü savunma harcamalarını kısıtlama politikasından vazgeçmesine neden olmuştu. Başbakan Olaf Scholz daha önce ülkesinin savunma harcamalarına 100 milyar euro ayıracağını ve yüzde 2’lik harcama hedefini tutturacağını açıklamıştı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler