Altın 8 haftanın en düşüğünde

Altın 8 haftanın en düşüğünde

Altın fiyatları, dolardaki güçlü seyrin etkisi ile sekiz haftanın en düşük seviyesine geriledi

A+A-

Altın fiyatları, 2017'den bu yana en yüksek seviyesinde seyreden güçlü doların etkisi ile sekiz haftanın en düşük seviyesine indi. altındaki bu hareket olumsuz teknik grafikler ve ABD ile Çin arasında gelecek hafta başlaması beklenen üst düzey ticaret görüşmelerine ilişkin beklentilerden de destek buldu.

Altın, karışık gelen ABD verilerinin Fed'in para politikasını daha da gevşetmesine yönelik şüpheleri artırmasının ardından dolardaki yükselişin etkisi ile düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Trump yönetimi, ABD'nin gümrük tarife artışlarından sadece birkaç gün önce, 10-11 Ekim'de başlaması beklenen ticaret görüşmeleri için Çin Başbakan Yardımcısı Liu He'yi konuk edecek.

Altına yönelik aşağı yönlü faktörlere ek olarak, spot fiyat son dört ayda ilk kez, teknik traderlar tarafından dikkatle izlenen bir seviye olan 50 günlük hareketli ortalamanın altına indi. Eylül ayındaki düşüşe rağmen, spot altın yılbaşından bu yana halen yüzde 14 yukarıda.

Spot altın yüzde 0.7 kayıpla ons başına 1,462.75 dolara kadar inerek 6 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından Singapur saati ile 13:35'te 1,464.52 dolara geldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi ve iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor.

Kotak Securities analisti Madhavi Mehta, hazırladığı notta, "Altın güçlü doların etkisi ile keskin bir düzeltme yaptı," dedi ve "Genel hava zayıf, ancak satış dalgasının uzun süre devam etmesini beklemiyoruz. Zira yavaşlayan küresel büyüme ve siyasi belirsizlik fiyatlar için taban oluşturabilir" değrlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 düşerek ons başına 16.9476 dolara geriledi. Platin, Pazartesi günü yüzde 5.2 ile kapanış bazında 2013'ten beri en büyük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra yüzde 0.3 gerileyerek ons başına 880.54 dolara indi. Palladyum yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,678.29 dolara çıktı ve Pazartesi günü 1,701.93 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Yatırımcılar, altın getirilerinin üçüncü çeyrekte hisse senetlerinin getirilerine ağır basması ile birlikte, altın destekli exchange traded fonlarına (ETF) 12 milyar dolar yatırdı.

*Altındaki yükselişi olumsuz etkileyen güçlü dolar, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de imalat sektörü ve 1. el konut satışilarının ivme kazandığını gösteren verilere çevirmeleri ile birlikte destek buluyor. Dolardaki bu yükseliş, Fed'in 2019 yılındaki faiz indirimlerine rağmen gerçekleşiyor.

*ABD Başkanı Donald Trump'ın kişisel avukatı  Rudy Giuliani, Dışişleri Bakanı Michael Pompeo and Baş Savcı William Barr, yönetimin dış bağlantılarına ilişkin yeni detayların gelmesi ile birlikte azil soruşturmasına daha derinden dahil oluyorlar.

*ABD'de Salı günü ISM imalat endeksi, Çarşamba günü ADP istihdam raporu ve Cuma günü aylık istihdam verileri açıklanacak. Öte yandan bu hafta Fed'den bazı politika yapıcılarının konuşmaları da yakından izlenecek.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.