Altın bekle-gör modunda

Altın bekle-gör modunda

Altın "kritik" Fed toplantısı öncesi "bekle-gör" modunda

A+A-

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini Çarşamba akşamı sona erecek kritik Fed toplantısına çevirmesi ile birlikte sakin seyretti

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini kritik önemdeki Fed toplantısının sonuçlarına çevirmesi ile birlikte sakin bir seyir izledi. Fed'in bu toplantıda ekonomik toparlanmayı güçlendirmek için daha fazla destek sağlayıp sağlamayacağına ve politika yapıcıların "ortalama" enflasyon hedeflemesi ile başlatılan yeni stratejiye nasıl tepki vereceğine ilişkin işaretlere bakılacak.

İki gün sürecek olan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı Çarşamba akşamı sona erecek ve ABD merkez bankasının bu toplantıda geçen ay açıkladığı "enflasyon yaklaşımı" değişimine ilişkin daha fazla bilgi vermesi bekleniyor. Bankanın açıklaması TSİ 21:00'de ve ardından Başkan Jerome Powell bir basın toplantısı düzenleyeek.

Fed koronavirüs pandemisinden dolayı gösterge faizi sıfır seviyesi yakınlarına düşürdü (bu adım altını destekledi) ve ekonomi "yoluna" girene kadar faiz artırımına gitmeyeceğini duyurdu. Fed bu sözlü yönlendirmesini güçlendirebilir, ancak bunun bu toplantıda olması beklenmiyor.

Spot altın, Salı günü yüzde 0.1 düştükten sonra yüzde 0.3 yükselerek Singapur saati ile 11:35'te ons başına 1,959.22 dolara tırmandı.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.4 yükselerek ons başına 27.2674 dolara çıkarken, platin yüzde 0.2 yükseldi ve paladyum yüzde 0.9 değer kaybeetti.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.

Singapur'da GoldSilver Central Pte idari direktörü Brian Lan, "Altın birkaç haftadır 1,902-1,995 dolar aralığında seyrediyor ve konsolide oluyor görünüyor. Powell'ın geçen ayki açıklamasının ardından, Fed'in bu akşam önemli bir duyurusunun olmasını beklemiyoruz ve faizlerin birkaç yıl daha düşük ya da sıfır seviyesi yakınlarında tutulacağından bahsedilecek" dedi ve "Kovid pandemisi birçok ekonomiyi ve işletmeyi çok kötü etkiledi. Bu nedenle yatırımcılar zaten faizlerin bir süre daha düşük kalacağını biliyor. Buna bağlı olarak, altın fiyatlarının Fed toplantısından fazla etkilenmesini beklemiyoruz ve muhtemelen yukarıda bahsettiğimiz bantta kalmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Dev hegde fon Bridgewater Associates'in kurucusu Ray Dalio'ya göre, doların on yıllardır süren küresel rezerv para pozisyonu, ABD'nin Kovid-19 pandemisi süresince ekonomiye destek için attığı adımlardan dolayı tehlikede.

Dalio, Salı günü Bloomberg News'a verdiği mülakatta, hisse senetleri ve altının trilyonlarca dolarlık mali ve parasal enjeksiyonlardan faydalandığını, ancak bu çabaların para biriminin değerini aşındırdığını ve ABD'nin çok ileri gittiği olasılığını artırdığını sözlerine ekledi.

*ABD Başkanı Donald Trump, ABD News'un ev sahipliğindeki bir etkinlikte, aşının dört hafta içinde hazır olabileceğini söyleyerek, koronavirüs aşısının onaylamasına ilişkin iyimserliği ve endişeyi tekrar artırdı.

*Japonya ve İngiltere merkez bankaları Perşembe günü politika kararlarını açıklayacak.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.