Altın büyüme tahminleriyle yükseliyor

Altın büyüme tahminleriyle yükseliyor

Altın, küresel ekonomide büyümenin yavaşlayacağı tahminlerinin kıymetli metalllere talebi desteklemesi ile yükseliyor

A+A-

Altın, küresel ekonomide büyümenin yavaşlayacağı tahminlerinin kıymetli metalllere talebi desteklemesi ile yükseliyor. Altın, Avrupa Merkez Bankası'nın yavaşlayan ekonomik büyümeyi desteklemek için teşvik hamleleri yapabileceği yönündeki haberler ile yükseliyor.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, merkez bankasının fiyat istikrarı korunma görevini yerine getirememesine yönelik risklerin 6 ay önceye göre yükseldiğini söyledi. Draghi gerekli hale gelmesi halinde 2015 başında harekete geçmeye hazır olunduğu ifadesini yineledi.

Spot altın, yüzde 0.4 yükselerek, Londra saati ile 10:11'de ons başına 1,186.72 dolara geldi Şubat vadeli altın ise yüzde 0.2 yükselerek New York'ta ons başına 1,186.80 dolar oldu. Kontrat 3. haftalık kayba yaklaşıyor.

Altın, 2000 yılından bu yana ilk üst üste yıllık düşüşünü kaydetti. Yatırımcıların Fed’in faiz oranlarını yükselteceği spekülasyonu yapmaları, doların 5 yılın zirve seviyesine çıkmasına destek oldu. Altın destekli en büyük ETF’lerdeki varlıklar 6 yılın en düşük seviyesine geriledi. ABD ekonomisi, 2014 yılında toparlanmayı sürdürürken, Çin, Avrupa ve Japonya ekonomiyi desteklemek için teşvik önlemleri aldılar.

Çin’in imalat sanayi göstergesi Aralık ayında 18 ayın en düşük seviyesine gerileyerek dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin geçtiğimiz yıl 1990’dan bu yana en düşük büyümeyi kaydettiğine yönelik sinyalleri güçlendirdi. Singapur ekonomisi, imalat sanayi sektörünün zayıflamasının ardından son çeyrekte ekonomist tahminlerinin altında bir genişleme gösterdi.

Spot gümüş yüzde 1.2 kadar ralli yaparak 15.859 dolara geldi. Gümüş üçüncü haftalık kaybı azalttı. Platin ve paladyum yatay seyretti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.