Altın enflasyon sonrası 1 ayın zirvesinde

Altın enflasyon sonrası 1 ayın zirvesinde

Altın, salı günü açıklanan ABD'deki enflasyon verisinin beklenenden yüksek gelmesi ve küresel enflasyon endişeleriyle 1 ayın zirvesine tırmanırken. Gram altın dolar/TL baskısı altında.

A+A-

ABD enflasyon verisinin beklenenden yüksek gelmesiyle beraber ons altın son 1 ayın zirvesine tırmanırken yatırımcılar gözlerini Fed’in parasal teşvik programının ne zaman sona erdireceğine çevirdi. Yurtiçinde gram altın ise Dolar/TL ’deki gerilemenin altın fiyatlarındaki yükselişi dengelemesiyle hafif bir yükseliş kaydetti.

ABD'de enflasyon Haziran ayında beklentilerin üzerinde bir artışla yıllık yüzde 5,4 olarak gerçekleşirken aylık bazda yüzde 0,9 oldu. ABD'de enflasyon en son Ağustos 2008'de yüzde 5’in üzerinde bulunuyordu.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, enflasyon verisi öncesi verdiği röportajda salgın döneminde uygulamaya konan parasal desteklerin geri çekilmesi için doğru zamanın geldiğini söyledi.

Wall Street Journal’e verdiği bir röportajda, “Ekonominin yüzde 7 büyümesi ve salgının her geçen gün daha iyi bir şekilde kontrol altına alınmasıyla acil durum önlemlerinin geri çekilmesi için doğru zaman” diyen Bullard, varlık alımının azaltılması için iyi bir durumda olduklarını belirtti.

Öte yandan 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi çarşamba günü 5 baz puana yakın düşüş kaydederek yüzde 1,37’e kadar gerilerken Bloomberg Dolar Spot Endeksi 1.147’den 1.143 seviyesine kadar düştü.

Ons altın fiyatı

Yeni haftaya delta varyantı endişeleriyle beraber 1.803 dolar civarında başlayen ons altın, salı günü enflasyon verisi öncesi 1.810 dolar civarında seyrediyordu. Ons altın, enflasyon açıklandıktan sonra hafif bir gerileme kaydettikten sonra yeniden yükselerek 1.826 dolara kadar ulaştı.

Ons altın, en son 16 Haziran'da yapılan Fed toplantısı öncesinde bu seviyelerden işlem görüyordu.

Gram altın fiyatı

Gram altın, Dolar/TL ve küresel altın fiyatlarının bir süredir birbirini dengelemesiyle dar bir fiyat aralığında işlem görüyor. Geçen hafta küresel altın fiyatlarındaki yükselişle 508 TL’ye kadar tırmanan ons altın, hafta başından bu yana 502 TL civarında bulunuyor.