Altın fiyatları bu yıl, tüm zamanların rekorunu kırabilir

Altın fiyatları bu yıl, tüm zamanların rekorunu kırabilir

Uzmanlar, bazı faktörlerdeki gelişmelere bağlı olarak 2.000 dolar üstünde tutunamayan ons altının bu yıl için rekor fiyatlara ulaşmasının olası olduğunu belirtiyor

A+A-

Mayıs ayı başında yeniden 2.000 doları kalıcı olarak geçmeyi deneyen ons altın fiyatı, ABD'nin borçlarını ödeyememe riskine rağmen bu seviyede tutunamadı. Ancak altının yıl bitmeden tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşma şansı hala yüksek.

VanEck'te altın ve değerli metaller portföy yöneticisi Imaru Casanova, ABD borç tavanının yükseltilmesi konusunda Kongre'deki çekişmelerin yarattığı piyasa belirsizliği, 1 Haziran gibi yakın bir tarihte bir teknik temerrütten bahsedilmesi ve hatta Fitch'in ABD'nin kredi notunun düşürülebileceği uyarısı gibi etkenler altın açısından pozitif nitelikte olsa bile bir katalizör olamadı," diyor.

Vadeli altın kontratları Mayıs ayı başında yeni rekor seviyelere doğru yükselişe geçmiş ve Dow Jones Market Data'ya göre 4 Mayıs'ta ons başına 2.055,70$'a kadar yükselerek, 2.069,40$ ile rekor seviyeye ulaştığı 6 Ağustos 2020'den bu yana en aktif kontrat için en yüksek ikinci rekor seviyeyi görmüştü.

Ancak fiyatlar Cuma gününden itibaren art arda dokuz seans boyunca 2.000 $ seviyesinin altında kaldı.


State Street Global Advisors'ın altın stratejisti George Milling-Stanley, değerli metalin aslında on yılı aşkın bir süredir 2.000 dolar seviyesiyle "flört ettiğini" söylüyor. MarketWatch'a verdiği demeçte, "borç tavanı üzerindeki siyasi çekişmelerin önemli bir sorun olduğu son zaman olan 2011'de başladı" ve fiyatlar o yılın Eylül ayında 2.000 dolara yaklaştı. Altın bu kilit seviyeyi 2020'de ve bu yılın başlarında tekrar aştı.

Altın fiyatlarının on yıldan uzun bir süredir 2.000 doların üzerinde yeni bir zirve ile flört ettiği göz önüne alındığında, bu kilit seviyenin üzerindeki herhangi bir fiyatın kar elde etmek için doğru seviye olduğu inancı "yatırımcıların ve spekülatörlerin zihninde sağlam bir şekilde yerleşti" diyen Milling-Stanley, altının şimdiye kadar yeni bir rekor seviyeye ulaşamamasının uzun vadeli bir nedenini olarak görüyor bunu.

Yine de Milling-Stanley, "ekonomik ve siyasi durumun, altın talebindeki bazı olumlu gelişmelerle birleştiğinde, bu yıl fiyatları bu seviyenin üzerine çıkarmasının muhtemel göründüğüne" inanıyor.

'Piyasa rehaveti'

VanEck'ten Casanova ise MarketWatch'a yaptığı açıklamada, ABD'nin gerçek bir borç temerrüdünün "felaket olacağını ve altını çok daha yükseğe itmesi gerektiğini" söyledi.

Ancak, "piyasada rehavet" baş göstermiş durumda diyen Casanova, bir başka banka iflasından sonra bile - First Republic Bank'a ABD hükümeti tarafından el konulması ve JPMorgan Chase'e satılması - piyasalar "bankacılık kargaşasının sona erdiğini varsayıyor ve sürekli yüksek faiz oranları ve Federal Rezerv'in hedefinin üzerinde kalıcı enflasyonun ekonomi üzerinde yarattığı önemli stres nedeniyle kalan riskleri görmezden geliyor" dedi.

Enflasyonun Fed'in hedefinin önemli ölçüde üzerinde olması nedeniyle merkez bankasının zor bir durumda olduğunu söyleyen Casanova'ya göre, "Enflasyonla mücadele açıkça bitmiş değil, ancak [Fed] başka bir yerde başka bir kriz gelişmeden önce faiz artırım programını durdurmak zorunda kalabilir."

Fed'in faiz artırımına ara vermesinin, ekonominin o kadar zayıf olduğunu ve merkez bankasının faizleri daha da artırarak çok fazla zarara yol açmaktan korktuğunu gösterdiğini belirten Casanova, "Bu durum altın için olumlu. Çünkü zayıf bir ekonomi yatırımcıları altına koşturur ve düşük oranlar altına sahip olmayı daha cazip hale getirir" dedi.

Enflasyonun yüksek kalıp kalmayacağına dair sorular göz önüne alındığında, altının enflasyona karşı bir koruma olarak görüldüğünü belirten Casanova, "Fed'in duraklamasının enflasyon beklentileri üzerindeki uzun vadeli etkileri de altını destekleyebilir" dedi.

Milling-Stanley, borç tavanı sorununda tatmin edici bir çözüme ulaşılamaması durumunda altının yeniden 2.000 doların üzerine çıkabileceğini ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşabileceğini söyledi.

Bir resesyonun da potansiyel bir katalizör olabileceğini belirten Milling-Stanley, son 50 yılda yedi önemli resesyon yaşandığını ve bu yedi resesyon sırasında altın fiyatındaki yıllık ortalama değer artışının %20'nin üzerinde olduğunu söyledi.

Milling-Stanley, bu yıl altın fiyatlarının tekrar 2.000 doların üzerine çıkmasının muhtemel olduğunu ve "altının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasının oldukça olası olduğunu" söyledi.

İlgili Haberler