Altın tüm zamanların en yüksek seviyesinde

Altın tüm zamanların en yüksek seviyesinde

Spot altın fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, vadeli altın kontratları 2,000 doların üzerini gördü

A+A-

Spot altın fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, vadeli altın kontratları 2,000 doların üzerini gördü

Altın fiyatları Cuma günü zayıflayan dolar ve düşük faizlerin desteği ile yeniden tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmandı. Gümüş 1979 yılından bu yana en büyük aylık yükselişine yöneldi.

Spot altın Temmuz ayında, dolar göstergesindeki sert düşüş ve buna bağlı olarak doların dünya rezerv para birimi statüsünün risk altında olduğu endişelerinin güçlenmesi ve buna ek olarak ABD'de reel faizlerin rekor düşük seviyeye inmesi ile birlikte yüzde 11 yükseldi ve sekiz yılın en iyi aylık performansını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Altın ve gümüşteki güçlü ralli hafta ortasında etkisini kaybederken, piyasa gözlemcilerinin büyük kısmı yükselişlerin daha da süreceği tahmininde bulunuyor.

Her iki metal de, koronavirüs pandemisinin güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi artırması sonucu, altın ve gümüş destekli Borsa fonlarına (ETF) girişlerin rekor kırmasının da desteği ile son 10 yılın en güçlü yıllık artışına yöneldi. Fed bu hafta gerçekleştirdiği politika toplantısında, ekonomiyi desteklemek için elindeki tüm araçları kullanacağı yolundaki taahhüdünü yineledi. Tüm dünyada hükümetler ve merkez bankaları büyümeyi desteklemek için halihazırda daha önce benzeri görülmemiş teşvik paketlerini uygulamaya koymuş durumda.

Gümüş ayrıca, arza ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda, sanayi talebinin artacağı beklentisindeki yatırımcılardan da destek buluyor.

Spot altın Cuma günü ons başına 1,983.36 dolara çıkarak yeni bir tarihi zirve daha yaptı ve Londra saati ile 09:40'ta yüzde 1 yukarıda 1,976.71 dolar seviyelerinde seyrediyordu. Comex piyasada altın vadeli kontratları ons başına 2,005.40 dolara kadar çıktı.

Spot gümüş, rallisine üç gün ara verdikten sonra yüzde 2.9 değer kazanarak ons başına 24.1679 dolara kadar çıktı.

MKS Dubai idari direktörü Frederic Panizzutti, "Altın ve gümüşte yukarı yönlü beklentimiz sürüyor ve gümüşte spekülatif bir boğa hareketi gbizi şaşırtmaz," dedi ve "2,000 dolardaki altın gümüşü 30 dolar civarına getirecektir" şeklinde görüş bildirdi.

Altın traderları Perşembe günü Ağustos Comex kontratına karşı 3.3 milyon ons altın teslimatı yapma niyetinde olduklarını deklare etti. Bu 1994 yılına kadar giden veriler dikkate alındığında en büyük günlük teslimat bildirimini işaret ediyor.

Yeni teşviklerin ufukta belirmesi ile birlikte, Goldman Sachs Group Inc., dolara yönelik enflasyon tehididinin arttığı bir ortamda, altının "nihai merci" para birimi olduğunu kaydetti ve fiyatların 2,300 dolara yükselebileceği tahmininde bulundu. Bank of America Corp., fiyatların 3,000 dolara kadar çıkabileceğini öngörürken, JPMorgan Chase & Co. rallini bu yılın ilerleyen dönemlerinde hız kesebileceğine dikkat çekti.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd., hazırladığı notta, "Bu rallide halen yukarı yönde bolca potansiyel var," dedi ve "Merkez bankalarının gevşek para politiklarından gelen desteğin öngörülebilir gelecekte sürecek olmasından dolayı altına destek oldukça fazla. Merkez bankalarının desteği, tahvil faizlerini aşağıda tutacak,enflasyon beklentilerini yükseltecek ve potansiyel olarak doların zayıf kalmasına neden olacak" değerlendirmesinde bulundu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.