Altında çok sert yükseliş!

Altında çok sert yükseliş!

Altın fiyatları, ABD'nin Suriye'ye füze saldırısının ardından gelen güvenli liman alımları ile sert yükseldi

A+A-

Altın fiyatları, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın basın mensuplarına Suriye liderini devirmek için bir koalisyon kurmaya yönelik adımların yolda olduğunu açıklamasının ardından, ABD'nin kimyasal silah kullanarak çok sayıda sivilin ölümüne yol açan Esad rejimne yönelik füze saldırısı düzenlemesi sonrası gelen güvenli liman alımları ile ralli yaptı.

Spot altın yüzde 1.4 yükselişle ons başına 1,269.46 dolar ile Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından Singapur saati ile 10:21'de 1,266.29 doalra geldi. Metal üst üste dördüncü haftayı da yükselişle geçmeye yöneldi ve bu yıl yüzde 10 değer kazandı. Madencilik hisseleri de değer kazandı. Avustralya'da Newcrest Mining Ltd. hisseleri yüzde 3.2 yükseldi.

Saldırı kararı, seçim kampanyasında Orta Doğu'daki anlaşmazlıklara çok fazla müdahil olduklarını söyleyerek önceki başkanları eleştiren Trump için bir dönüşü işaret ediyor. ABD'den bir yetkiliye göre, Cuma sabahı erken saatlerde düzenlenen füze saldırısının Suriye hangarlarını, uçaklarını ve yakıt tanklarını hedeflediğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Esad'ı devirmek için bir koalisyon kurulmasına yönelik adımların atılmakta olduğunu, ancak bu adımın muhtemelen ülkedeki IŞİD militanlarının yenilmesi ve ülkeye biraz istikrar gelmesinin ardından geleceğini söyledi.

Singapur'da Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Güvenli liman alımlarına bir akın olduğunu görüyoruz ve elbette altın bundan en fazla faydalanan varlık durumunda," dedi ve "Suriye'deki durum hareketli olduğu sürece, altına destek sürecek" şeklinde görüş bildirdi.

Altın, jeopolitik sorunların arttığı dönemde güvenli liman olarak değerlendiriliyor. Fiyatlar bu hafta ayrıca, Kuzey Kore'nin ABD Başkanı Donald Trump ile Çinli mevkidaşı Xi Jinping arasındaki zirve yaklaşırken balistik füze denemsinde bulunması ile birlikte Kore Yarımadası'nda tansiyonun artmasından da destek aldıç

Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Sudriye'deki durum, ABD'nin füze saldırısı ile birlikte kötüleşmeye devam ediyor," dedi ve "Altının acil güvenli liman alımları ile karşılaşması şaşırtıcı değil" şeklinde görüş bildirdi. (Bloomberg)

Etiketler : , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.