Alüminyum tarihi zirveden döndü

Alüminyum tarihi zirveden döndü

Çin'in faiz indirimi ve altyapı harcamaları taahhütleriyle Perşembe günü tarihi zirvesine yaklaşan Alüminyum ABD'den gelen yüksek enflasyon verileriyle geriledi.

A+A-

ABD’den gelen yüksek enflasyonunun endüstriyel metallerin görünümüne olumsuz etkisi rekor seviyesine ilerleyen alüminyumun nefes almasına neden oldu.

ABD’de Ocak enflasyonu yüzde 7,5 gelerek son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu rakam St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın faizler önümüzdeki üç ay için yüzde 1’lik artış çağrısı yapmasına neden olsa da Fed yetkilileri arasında bu kadar şahin olmayanların da olduğu belirtiliyor.

London Metal Borsası’nın alüminyum stoklarında artış yaşandığına dair verileri de Cuma günü yaşanan düşüşte etkili oldu.

Konserve kutularından çerçevelere ve uçak parçalarına kadar birçok alanda kullanılan alüminyumun yükselen maliyetinin metale olan talebi azaltılabileceği düşünülüyor.

Geçtiğimiz hafta son 13 yılın en değerli seviyesini gören metal Asya ve Avrupa’da yaşanan tedarik sıkıntıları ve Çin’in parasal genişleme ve altyapı harcamalarına dair verdiği taahhütlerle rekor seviyelere doğru yaklaşıyordu.

Çin'in ekonomik ajandası yakından izlenecek

Piyasaların Fed tarafından yapılacak hızlı faiz artırımlarını fiyatladığını söyleyen Everbright Futures Co. Analisti Zhan Dapeng, yatırımcıların ekonomik büyümeyi istikrara kavuşturmak isteyen Pekin’in izleyeceği yolu yakından takip edecekleri değerlendirmesinde bulundu.

Çin politika faizini düşürürken bocalayan gayrimenkul sektörü ve tekrar artmaya başlayan Kovid-19 vakaları nedeniyle yara alan ekonomiyi ilk dönemde yapmayı taahhüt ettiği altyapı harcamalarıyla desteklemeyi hedefliyor.

Diğer yandan Citigorup Inc. geçtiği bir notta Çin’in genişleme politikasından en olumlu etkilenecek olan metalin bakır olabileceğini belirterek üç aylık fiyat tahminini ton başına 11 bin dolara çıkardı.

Alüminyum fiyatları Perşembe günü ton başına 3 bin 333 dolara çıkarak 2008’den bu yana en yüksek değere ulaşarak tüm zamanların rekoru 3 bin 380 dolara oldukça yaklaşmıştı.

Alüminyum, Londra Metal Borsası’nda yüzde 1,9 düşerek ton başına 3 bin 188 dolara geriledi.

İlgili Haberler