Anadolu Ajansı'nın Öcalan haberine HDP'den yalanlama

Anadolu Ajansı'nın Öcalan haberine HDP'den yalanlama

Anadolu Ajansı'nın İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın İstanbul seçimlerinde HDP seçmenlerinin tarafsız kalması gerektiği yönündeki son dakika haberine HDP'den yalanlama geldi.

A+A-

İstanbul yerel seçimlerine sayılı günler kala seçmen tercihlerini ilgilendirecek konuda farklı kaynaklardan birbirine tamamen zıt haberler yayılmaya devam ediyor. Anadolu Ajansı'nın bugün akşam saatlerinde İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın İstanbul seçimlerinde HDP seçmenlerinin tarafsız kalması gerektiği yönünde açıklama yaptığı haberlerine HDP'den yalanlama geldi.

Anadolu Ajansı'nın haberini hükümete yakın medya organları "flaş" haber olarak geçerken, HDP ve HDP'limilletvekillerinin yaptığı açıklamalara aynı haberlerde yer verilmedi.

Sabah gazetesinin Ankara temsilcisi bugünkü yazısında Öcalan'ın avukatlarına çağrı yaparak seçimden önce Öcalan'ın tavrına ilişkin bir açıklama yapmalarını istemişti. 

Açıklama Öcalan'ın avukatlarından değil Tunceli Munzur Üniversitesi'nde "Öcalan ile bir vatandaş olarak görüştüm" diyen bir akademisyenden geldi.

Abdullah Öcalan'ın iki gün önce, 18 Haziran'da İmralı'da yazdığı mektup, Tunceli Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Kemal Özcan tarafından açıklandı. "Devletin uygun görmesi sonucu İmralı'ya gittiğini" belirten Özcan'ın paylaştığı mektuba göre, Öcalan, 23 Haziran Pazar günü yapılacak seçimler konusunda "HDP’de vücut bulan demokratik ittifak anlayışı güncel seçim tartışmalarına taraf ve payanda yapılmamalıdır. Demokratik ittifakın önemi ve tarihsel anlamı mevcut ikilemlere kendini angaje etmemesi ve şimdiye kadar olduğu gibi seçimlerdeki tarafsız çizgisinde ısrar etmesidir" mesajını paylaştı. 

Önce İHA ve Anadolu Ajansı'nın servis ettiği mesajın Öcalan'ın avukatları arasında yer almayan akademisyen Doç. Dr. Ali Kemal Özcan tarafından duyurulması tartışma konusu oldu. HDP Eş Genel Sezai Temelli Öcalan'ın avukatlarının açıklamasının beklenmesi gerektiğini söyledi. Gazeteci İsmail Saymaz da, Twitter hesabından, "Ali Kemal Özcan kimdir? Öcalan, ne zamandır avukatları dışında biriyle görüşüyor?" mesajını paylaştı. Bu mesajların ardından saat 22.15 sıralarında Öcalan'ın avukatları adına Asrın Hukuk Bürosu'nun sosyal medya hesabından "18 Haziran'da İmralı'da müvekkilimiz Abdullah Öcalan ile gerçekleştirdiğimiz avukat görüşmesinin detayları ve bugün basında yer alan haberlerle ilgili detaylı bir yazılı açıklamayı mevcut planlamamız doğrultusunda yarın (21 Haziran 2019) kamuoyunun bilgisine sunacağız" mesajı paylaşıldı.

"Vatandaş olarak görüştüm"

T24'e konuşan Ali Kemal Özcan, "Öcalan'la bugün onun talebi üzerine görüştüm. Benim 4 kitabım var, fikirlerimi çok beğeniyormuş, kitaplarım yeni ulaşmış ve benimle görüşmek istemiş" dedi. "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sıfatımla görüştüm" diyen Özcan, "Benim fikirlerime çok değer veriyormuş, onu anladığımı düşünüyormuş, avukatlar 2 gün önce görüşmüş, 2 gün içinde mektubu yayınlanmayınca benimle görüştü. Onun emanetine hıyanet etmeyeceğimi biliyordu" açıklamasını yaptı.

2,5 yıldan uzun süredir Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 18 Haziran'da yaptığı açıklamada Millet İttifakı'nın İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu'nun söyleminin desteklenmesi gerektiğini düşündüklerini söylemişti.

Erdoğan iktidar savaşı var

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Öcalan'ın Tunceli Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Kemal Özcan tarafından AA ve İHA aracılığıyla açıklanan mesajı ve Selahattin Demirtaş'ın Ekrem İmamoğlu'na destek açıklamasıyla ilgili konuştu. Erdoğan, "Öcalan ve Demirtaş arasında iktidar savaşı var" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuya ilişkin şunları söyledi:

Demirtaş çok açık ve net, CHP'nin adayına desteğini açıklamıştır. Çok ilginç olan nedir Apo'nun yaptığı açıklamadır. 

Burada bir iktidar mücadelesi var. Bu iktidar savaşında, tabi HDP-PKK kanadında yaşanan bu savaş, Öcalan ve Demirtaş noktasında ciddi bir iktidar mücadelesine doğru kayma gösteriyor. Hatta daha da ileri gideyim dağ da bu işin içinde. Ben bunu biraz daha ileri taşıyorum, Avrupa da bu işin içinde. Bu süreç içerisinde Öcalan kendi ittifakını kaçırtmak istemiyor. Bununla ilgili çok sert açıklamaları var.

Demirtaş'tan hesap sormaktan dağdan hesap sormaya varıncaya kadar. Onların kendisine ihanet ettiği inancı içinde. Onlara yönelik kesin tavırları var. Yaptığı açıklamada, siz beni destekliyorsanız, siz benim arkamdaysanız ne buraya ne şuraya değil, kendi tavrınızı ortaya koymalısınız. Ve herhangi birinden yana değil, kendi kendi tarafsızlığını ortaya koymalısınız gibi bir havanın içerisinde var. İttifaklarla işiniz yok diyor.

PKK'nın bir kanadı CHP adayını destekliyor, bir kısmı üçüncü yol diyor. Şimdi bir de o ortaya çıktı. Hamd olsun Binali Yıldırım'ın böyle bir şeyi yok. Zaten şimdiye kadar verilmiş bir mesaj da yok. Biz MHP ile beranber kurmuş olduğumuz Cumhur İttifakı ile bu işi götürüyoruz. Zaten böyle bir desteğin gelemeyeceğini de herkes biliyor.

Ancak bu noktada değerlendirmem olur: Burada bir liderlik mücadelesi var. Bu liderlik mücadelesinde Öcalan, Demirtaş'a ve dağa mesajlarını veriyor. Kürt kardeşlerimin istismarına üzüldüm. Kürt kardeşlerime soruyorum: Terör örgütünün dağda listesini yapıp Meclis'e gönderdiği milletvekilleri sizin hangi yaranıza merhem oldu.

Özellikle Kürt kardeşlerime bir mesaj olarak, bu oyuna gelmeyin diyorum. PKK'nın desteğinden beslenen bu partilere, onların yandaşlarına zayi etmeyin.

Onlar sadece hendek açtılar çukur açtılar. Gabar'da Tendürek'te, çocuklarınızı kaçırıp o mağaralarda ne hallere düşürdüğünü bilin diyoruz."

+++++

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İHA ve AA tarafından, Tunceli Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Kemal Özcan’ın açıklaması eşliğinde paylaşılan Abdullah Öcalan’ın mektubu konusunda “avukatların yarın yapacağı açıklamanın beklenmesi gerektiğini” söyledi. Öcalan'ın avukatlığını üstelenen Asrın Hukuk Bürosu da konuya ilişkin yarın bir açıklama yapacaklarını bildirdi. 

Konuya ilişkin T24’e açıklamada bulunan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, avukatların yarın yapacağı açıklamanın beklenmesi gerektiğini belirterek “Anadolu Ajansı’nın açıklamasına itibar etmemek de yarar var” dedi. Temelli konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Sayın Öcalan ile son yapılan görüşmenin açıklamasını yarın avukatları yapacak. Dolayısıyla bu konuda bir bilgiye sahip değiliz. Kısa bir notunun olduğu ve bu notta da özellikle demokrasi ittifakı, demokratik müzakere gibi geçmişte yaptığı 3 açıklamanın çerçevesinde açıklamalarının olduğu bilgisi geldi. Dolayısıyla Anadolu Ajansı’nın açıklamasına itibar etmemek de yarar var.”

Öcalan'ın avukatlığını üstelenen Asrın Hukuk Bürosu da Twitter hesabından şu mesajı paylaştı:

hdp.jpg

Temelli, açıklamasının ardından sosyal medyadan da “#BirDahaSöyleİstanbul İstanbul YaMeYe!” (Bizimdir) mesajı paylaştı. Çok sayıda HDP milletvekilinden de “#BirDahaSöyleİstanbul etiketiyle paylaşım geldi.

HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da, Edirne'de tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 2010 referandumu öncesi Abdullah Öcalan'ın 'evet' çağrısı yaptığını öne süren mektup ile ilgili mahkemede verdiği ifadeyi paylaştı:

aa.jpg

HDP Milletvekili Ziya Pir de mektup iddiasını yalanlayarak şu mesajı paylaştı:

zp.jpg

HDP milletvekillerinin #BirDahaSöyleİstanbul etiketiyle paylaştığı mesajlar şöyle:

1-027.jpg

2-021.jpg

3-012.jpg

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.