Analistler THY'nin ilk çeyrek bilançosunu değerlendirdi

Analistler THY'nin ilk çeyrek bilançosunu değerlendirdi

Türk Hava Yolları (THY) Perşembe günü Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden ilk çeyrek bilançosunu açıkladı.

A+A-

Buna göre THY, yılın ilk üç aylık döneminde 1.25 milyar TL ile 667.6 milyon TL'lik piyasa beklentisinin üzerinde net zarar kaydetti. Önceki yılın aynı döneminde net zarar 314 milyon TL idi. Şirketin aynı dönemdeki satış geliri 14.8 milyar TL oldu. Bloomberg anketine katılan uzmanların beklentisi 15.06 milyar TL idi.

Ak Yatırım yüksek faaliyet giderlerine dikkat çekti

THY'nin zararının 662 milyon TL'lik piyasa beklentisinin üzerinde olduğu belirtilen Ak Yatırım notunda, -satış gelirinin yüzde 16.5'i ile yüzde 15.4'lük kurum beklentisinin üzerindeki- yüksek faaliyet giderlerine dikkat çekildi.

 

Kurum ayrıca türev ürün işlemlerinden kaynaklı zararların altını çizdi. Hava yolu şirketinin ilk çeyrekteki türev zararı 111 milyon TL ile önceki yılın aynı dönemdeki 42 milyon TL'nin üzerinde gerçekleşti.

Ak Yatırım, THY'nin performasına yönelilk negatif tepkinin, hissede son günlerdeki satıcılı seyir dikkate alındığında uzun sürmeyebileceğini belirtti. Kurumun 12 aylık fiyat tahmini 19.50 TL seviyesinde bulunuyor.

“1Ç18 finansal tablolarında UFRS-16 kapsamında açıklamadığından ve 1Ç19 piyasa beklentileri UFRS-16 muhasebesi dışarıda tutularak yapıldığından önceki yıl ve beklentilerle kıyaslamanın anlamlı olmaz”

İş Yatırım, THY şirket raporunda ilk çeyrek bilançosuyla ilgili olarak beklenenden zayıf faaliyet marjları ve bir defaya mahsus olan 148 milyon TL'lik varlık satışı zararını işaret etti.

Kurum raporunda THY'nin ilk çeyrekte UFRS 16 kapsamında 830 milyon TL FAVÖK açıkladığı belirtilerek, “1Ç18 finansal tablolarında UFRS-16 kapsamında açıklamadığından ve 1Ç19 piyasa beklentileri UFRS-16 muhasebesi dışarıda tutularak yapıldığından” önceki yıl ve beklentilerle kıyaslamanın anlamlı olmayacağı vurgulandı.

 

“Birim yolcu getirisi dolar bazında yüzde 6 azalırken birim giderleri yüzde 9 yükseldi”

THY'nin ilk çeyrek finansal sonuçlarının “olumsuz” olduğu belirtilen Garanti Yatırım notunda, kurumun net zarar beklentisinin 798 milyon TL seviyesinde olduğu ifade edildi. Raporda, yüksek finansal giderler ve 148 milyon TL'lik duran varlık satışından doğan zarara dikkat çekildi.

Birim yolcu getirisinin dolar bazında ilk çeyrekte yüzde 6 azaldığını belirten kurum, buna karşın yüksek petrol fiyatlarını işaret ederek birim giderlerinin yüzde 9 yükseldiğinin altını çizdi. Kuruma göre yakıt dışı giderler ise yıllık yüzde 3 arttı.

Garanti Yatırım'ın notunda “Şirket'in 1Ç19 karlılığı beklentilerin altında kaldığından sonuçların hisse üzerindeki etkisinin olumsuz olacağı kanaatindeyiz.” ifadesi yer aldı.

Deniz Yatırım: Hissede negatif tepki kısa vadeli olabilir

Deniz Yatırım'ın THY için ilk çeyrek net zarar beklentisi 740 milyon TL seviyesindeydi. Kurum, beklentilerdeki sapmayla ilgili olarak finansal giderleri işaret etti. Kurum, hisse senedinin piyasadan halihazırda yılbaşından bu yana yüzde 20 daha kötü performans göstermiş olmasına dikkat çekerek negatif tepkinin kısa vadeli olabileceğini belirtti. (Bloomberg HT)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.