Anlaşma sağlandı: Türkiye operasyonu durduracak YPG bölgeden çekilecek

Anlaşma sağlandı: Türkiye operasyonu durduracak YPG bölgeden çekilecek

ABD'li heyetlerle yapılan görüşmeler sonrası Türkiye'nin operasyonu durdurması YPG'nin 5 gün içinde bölgeyi terk etmesi konusunda anlaşıldı

A+A-

ABD'li heyetlerle Ankara'da iki gündür devam eden görüşmeler sonrası Türkiye'nin operasyonu durdurması YPG'nin 5 gün içinde bölgeyi terk etmesi konusunda anlaşıldı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından basın açıklaması yaparak ABD ve Türkiye'nin Suriye'de ateşkes için anlaştığını duyurdu.

Pence, Suriye'nin kuzeydoğusundan YPG'nin 120 saat içinde çekileceğini ve ABD'nin bunu sağlayacağını belirtti.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde konuşan Pence, "YPG'nin Türkiye'nin 20 mil (32 km) sınırından güvenli çekilmesini sağlayacağız" dedi ve çekilmenin başlamış olduğunu açıkladı.

Pence, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'na bu süre boyunca ara verileceğini, Suriye'nin kuzeydoğusundan YPG'nin çekilmesinin ardından derhal sona erdireceğini söyledi.

"İki üke güvenli bölge çalışması kapsamında ortak çalışacaktır" diyen Pence, ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulamayacağını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Bu bir ateşkes değildir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin "güvenli bölgenin önemini ve işlevselliğini kabul ettiğini" belirterek "Bu alanın kontrolü Türkiye'de olacak" dedi.

Çavuşoğlu, "PKK/YPG'nin güvenli bölgeden çıkması için operasyona ara veriyoruz. Bu bir ateşkes değildir. Ateşkes meşru iki taraf arasında olur" diye devam etti.

Türkiye'nin operasyona ara vereceğini söyleyen Çavuşoğlu, "Şartlar gerçekleştikten sonra, yani YPG çekildikten sonra biz ancak harekatı durdurabiliriz" diye konuştu.

İki ülkeden ortak yazılı açıklama

Türkiye ve ABD'li yetkililerin bugün Ankara'da yaptığı görüşmelerin ardından iki ülke ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, güvenli bölgenin öncelikle Türkiye'nin kontrolünde olacağı, YPG'nin ağır silahlarının toplanacağı ifade edildi.

İki ülkenin ittifakı teyit edilirken, Suriye'de sahadaki duruma dair şu ifadeler yer aldı:

"Güvenli bölge, evvelemirde (öncelikle) Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolünde olacak ve her iki taraf, güvenli bölgenin her veçhesiyle uygulanmasında eşgüdümü artıracaktır.

"Türk tarafı Barış Pınarı Harekatı'na, güvenli bölgeden YPG'nin 120 saat içinde geri çekilmelerini teminen ara verecektir. Barış Pınarı Harekatı, bu geri çekilmenin tamamlanmasını müteakip durdurulacaktır.

"Her iki taraf Türkiye'nin, YPG ağır silahlarının toplanması ve YPG tahkimatları ile tüm muharip mevzilerinin kullanılmaz hale getirilmesi dahil, milli güvenlik kaygılarının giderilmesini teminen bir güvenli bölge kurulmasının devam eden önemi ve işlevselliğinde mutabık kalır.

"Barış Pınarı Harekatı durdurulduğunda, Başkanlık Kararnamesi uyarınca hayata geçirilen mevcut yaptırımlar kaldırılacaktır."

Trump: "Haşince" sevgi göstermek gerekti

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye ile vardıkları anlaşmaya dair Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bu noktaya gelebilmek için, onların iyiliği adına biraz 'haşince' sevgi göstermek gerekti" dedi.

Trump, paylaştığı bir dizi mesajda şunları söyledi: "Bu anlaşma üç gün önce ASLA yapılamazdı. Bu noktaya gelebilmek için, onların iyiliği adına biraz 'haşince' sevgi göstermemiz gerekti. Bu uygarlık için müthiş bir gün. Gerekli, biraz da sıra dışı bir yolda ilerlerken beni desteklediği için için ABD'den gurur duyuyorum. İnsanlar bu 'anlaşmayı' yapmak için yıllardır uğraşıyordu. Milyonlarca hayat kurtulacak. Herkese tebrikler."

>>>> İŞTE ATEŞKES ANLAŞMASININ 13 MADDESİ

 

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in konu ile ilgili basın mensuplarının sorduğu sorulara verdiği cevaplar:

ABD-Türkiye ilişkisi nasıl onarılacak?

Anlaşmadan da göreceksiniz. Tabii ki ABD yeni yaptırımlar uygulamayacak. Daimi bir ateşkes ilan edildiğinde Başkan Trump ekonomik yaptırımları kaldıracağını belirtti. Trump, Türkiye'nin operasyonuna karşı olduğunu birçok kez ifade etti. Başkan Trump'ın açık sözlülüğü ve Erdoğan ile ilişkilerinin bütünlüğü bu anlaşmayı mümkün kılmıştır. Birlikte çalışacağız. Ekibimiz YPG bölgesinde YPG'nin çekilmesi için çalışmaları başladık. 20 millik bir bölgede çekilme faaliyetlerini yürüteceğiz.

Güvenli bölgedeki azınlıklar konusunda ne diyeceksiniz?

Sınır bölgesinde yaşanan şiddet konusunda çalışmaya devam edeceğiz. Azınlıkların güvenli bir şekilde yaşaması için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Dünyanın dört bir yanındaki Hristiyan liderler de benzer endişeleri dile getirdiler. Ama yapılan ateşkes azınlıkların korunması için önemli bir adım olacaktır. Erdoğan ve kendi ekibinin bu konudaki her türlü suçlamayı soruşturacağından şüphemiz yok.

YPG nasıl geri çekilecek?

Türkiye ile olan kararlılığımız şu şekilde: YPG'nin geri çekilmesi için çalışacağız. Amacımız önümüzdeki 120 saat içinde onların geri çekilmesi. Bu çalışmalar gerçekten başladı. Türkiye'nin bizim bunu gerçekleştirebilmemiz için operasyonlarını durdurma kararı alması çok önemli. Türkiye'nin sınırı ile ilgili endişesi vardı. ABD, sınır ötesi operasyonu desteklemediğimizi söyledik ama her zaman bir güvenli bölgenin yanındaydık. Suriye'deki Kürtler ile önemli bir ilişkimiz var ama aynı şekilde güvenli bölgenin öneminin farkındayız. Anlaşmamız şiddeti sona erdirecek. Trump, bizi şiddeti sona erdirmemiz için gönderdi. Bir ateşkes için buraya gönderdi. YPG'yi bölgeden çıkarmak için çalışacağız. 120 saat içinde bunu gerçekleştireceğiz. Operasyon sona erecek.

"SGD bölgeden çıkacaklarının güvencesini verdi"

Anlaşmanın kendisinden açık bir şekilde hangi konularda ortada buluştuğumuzu göreceksiniz. Türkiye aktif bir askeri operasyona başlamıştı. Size şu kadarını söyleyeyim, müzakeremiz sürecinde bir anlaşma ortaya çıkardık. SDG ile bağlantı halindeyiz. Bize bölgeden çıkacakları güvencesi verdiler. Ateşkesi takdirle karşılıyoruz. Bu çekilmenin başladığı konusunda size güvence verebilirim. IŞİD ile mücadelede birlikte savaştık. SDG'nin bölgeden çekileceğine güvenimiz tam. Düzenli bir şekilde geri çekilecekler. Bu bölge bir tampon bölge oluşturulacak.

Halkbank iddianamesi

Bu konu görüşmenin bir parçası değildi. Ve bu konunun Adalet Bakanlığı ve mahkeme sürecinde olan bir konu olduğunu ifade ettik. ABD'nin tavrı netti. Ateşkes olmasaydı Türkiye'ye çok ağır yaptırımlar gelecekti. Bu süre içinde yeni yaptırımlar uygulanmayacak. Yeni bir ateşkes ortaya konduktan sonra ABD'nin son dönemde getirdiği yaptırımların kaldırılması konusunda anlaşma sağlanmıştır. Yaptırımlar dışında başka taviz verilmedi.

NATO müttefikinize karşı yaptırımları kullanmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Trump operasyonu desteklemediğini net bir şekilde ifade etti. Bugün de kendilerine net bir şekilde ifade ettik. Şiddeti durdurmak için yeni yaptırımlar uygulanacağını ifade etmiştir. Trump ve Erdoğan'ın güçlü bir ilişkisi var. Dostlar arasında fikir ayrılıkları olabilir ama dostlar fikirlerini ifade ederler. Bu durum bir ateşkesin ortaya çıkmasını sağladı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.