AP ile "soykırım" gerginliği

AP ile "soykırım" gerginliği

Türkiye, Avrupa Parlamentosu'nun bugün yayınladığı Türkiye İlerleme Raporu'nu "soykırım" tanımlaması nedeniyle iade edecek

A+A-

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) bugün yayımladığı Türkiye İlerleme Raporu'nda 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendiren AP kararına atıf yapıldığını belirterek, raporun bu nedenle iade edileceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu Nisan ayında kabul ettiği bir kararla 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirerek Türkiye'ye geçmişiyle yüzleşerek "soykırımı tanıma" çağrısında bulunmuştu.

Ankara, AP'nin bu kararının "yok hükmünde" olduğunu açıklamasının ardından, bugün AP'de oylanarak açıklanan Türkiye ilerleme raporunda da bu karara atıf yapılmasına tepki gösterdi.

Raporun oylanarak kabul edilmesinin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Bozkır, Türkiye'nin rapor konusunda üç kırmızı çizgisi olduğunu hatırlattı. Raporda soykırım iddialarının tanınması, PKK'nın terör örgütleri listesinden çıkarılması konusunda bir ifadenin yer alması ya da Türkiye-AB sürecini kesintiye uğratacak yeni bir ifadenin yer alması halinde bu raporun Ankara için kabul edilemez olacağı uyarısında bulunduklarını hatırlattı.

Bu üç kırmızı çizgiden ikisinin raporda yer bulmadığını belirten Bozkır, "Ancak AP'nin 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendiren kararına yönelik bir atıf son anda rapora derç edildi, yapılan bir ilave ile rapor bu yönde çıktı. Bu rapor böyle çıkmamış olsa çalışılabilir bir rapor olarak nitelendirme arzusundaydık. Ancak böyle bir maddenin girmesi bu raporu bizim için kabul edilemez hale getirmişti. Bu rapor daimi temsilciliğimize iletilince iade edilecektir. Bizim açımızdan geçerli bir kağıt değildir" dedi.

Türkiye-AB ilişkilerinin de önemini düşünerek, AP'nin bu raporu gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen Bozkır, "AP kararlarının hukuki bir bağlayıcılığı yoktur. Dolayısıyla bu raporun Türk ekonomisine ya da piyasalara herhangi bir etkisi söz konusu değildir" dedi.

Gündemdeki gelişmelere ilişkin soruları da yanıtlayan Bozkır'a bir koalisyon hükümetinin kurulması durumunda bunun Türkiye-AB müzakere sürecini nasıl etkileyeceği de soruldu.

Bozkır, "AB ve dış politika bir devlet politikasıdır ve AB bir Türkiye projesidir. Seçim sonrasında ne sonuç çıkarsa ya da hangi tür bir iktidar olursa olsun AB süreci ile ilgili bir değişiklik beklemiyorum" dedi.

Raporun oylanarak kabul edilmesinin ardından yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı da raporun ilk taslağının dengeli ve yapıcı bir eleştirel ton içerdiğini ancak AP Dış İlişkiler Komisyonu'nda kabul edilme sürecinde "tek yanlı ve objektiflikten uzak bir metin" haline geldiği belirtti.

"Bu tutum AP Genel Kurulu'nda da devam etmiş ve böylece ülkemiz hakkında AP tarafından alınan en talihsiz kararlardan biri kabul edilmiştir" denilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Ülkemize birçok alanda yöneltilen mesnetsiz iddialar içermesi nedeniyle söz konusu Karar tarafımızdan kabul edilmemekte ve iade edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.