AP'nin çok sert Türkiye raporu iade ediliyor

AP'nin çok sert Türkiye raporu iade ediliyor

Avrupa Parlementosu'nun çok sert ifadeler bulunan ve bugün oy çokluğu ile kabul edilen Türkiye raporu iade edilecek

A+A-

Avrupa Parlamentosu'nun yıllık olağan Türkiye raporu bugün Fransa'nın Strasbourg kentindeki oylamada kabul edildi. Türkiye raporu oy çokluğu ile kabul edildi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından kaleme alınan raporda, "ifade ve medya özgürlüğü, Güneydoğu Anadolu" daki gelişmeler, Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşması başlıkları öne çıkıyordu.

DEMOKRASİ VE HUKUK GERİLİYOR

AP'nin Türkiye raporunda başta medya özgürlüğü olmak üzere Türkiye'de demokratikleşme ve hukuk devletinin gerilediği not edildi.

Raporda, Türkiye ile AB arasında sığınmacılar konusunda varılan anlaşmanın Ankara'nın Avrupa Birliği üyelik sürecinden ayrı tutulması, Kürt sorununa çözüm için yeniden müzakerelere başlanması ve Kıbrıs sorununda Ankara'nın daha fazla adım atması isteniyor. 

Rapor Avrupa'da, "bugüne kadarki en sert ilerleme raporu" olarak nitelendirildi.

TÜRKİYE RAPORU YİNE İADE EDECEK

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AA muhabirinin, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) bugün oylanacak Türkiye'nin Avrupa Birliği 2015 İlerleme Raporu'na ilişkin sorularını yanıtladı.

Geçen yılki raporda 1915 olayları için soykırım nitelendirmesi yapıldığını, diğer iki unsurun ise reddedildiğini dile getiren Bozkır, yine de soykırım nitelemesi sebebiyle raporu yok hükmünde kabul ettiklerini hatırlattı.

Bakan Bozkır, geçen yıl AP Türkiye Raportörü Kati Piri imzalı çıkan ve Türkiye'nin tepkisini çeken raporun bu yılki versiyonunda da yine 1915 olaylarından soykırım olarak bahsedildiğine dair bilgilerin geldiğinin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:

‘ÜMİDİMİZ OYLAMADA REDDİ YÖNÜNDE KARAR ÇIKMASI'

"Maalesef bu seneki raporun şu anki taslağında, yine 1915 olaylarını sözde soykırım olarak gören ifade yer alıyor. Ancak, tabii öğleden sonra oylaması yapılacak. Ümit ediyoruz ki, AP'deki aklıselim sahibi, Türkiye ile dostluğa önem veren ve bunun anlamsız olduğunu düşünen parlamenterler bunu reddedeceklerdir. Ve o zaman, raporun içinde birçok tenkit olmasına rağmen bunlarla ilgili olarak görüşürüz, yanlış bulduklarımızı izah ederiz, doğru bulduklarımızı yararlı tenkit olarak alır ve bu belgeyle önümüzdeki dönemde çalışırız. Ama bu üç unsur varsa bizim tarafımızdan geçersiz olacak. Merakla bekliyoruz. Ümidimiz de bu oylamada reddi yönünde bir karar çıkması."

AP raporlarının hiçbir bağlayıcı tarafı bulunmadığına işaret eden Bozkır, "Maalesef şu ana kadar bu derdimizi anlatamadık. Bu şekilde yürürlüğe girerse bu raporu iade edeceğiz" dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.