Apple, en karmaşık yeni ürününün üretiminde zorlanacak

Apple, en karmaşık yeni ürününün üretiminde zorlanacak

Apple'ın, ilk yıl boyunca yarım milyondan az kulaklık üretmesi bekleniyor. 

A+A-

Apple'ın sıradışı kulaklık tasarımının, üretim sürecinde eşi benzeri görülmemiş zorluklara neden olduğu belirtiliyor.

The Information'ın haberine göre; Apple'ın karma gerçeklik başlığı, şirketin bugüne kadar ürettiği en karmaşık donanım ürünü ve üretim süreci de önceden deneyimlenmemiş derecede zor olacak. Kulaklık, "kavisli bir tasarıma, inceliğe ve son derece hafif bir ağırlığa" sahip. The Information tarafından incelenen görsellere göre, "iPhone'dan biraz daha kalın kenarları olan pürüzsüz bir alüminyum çerçeveye sarılmış bir cam parçası" bulunmakta. İnce profili nedeniyle, kullanıcıların kulaklığa manyetik şekilde takılan reçeteli lensler satın alması gerekiyor.

Apple'ın kulaklığın kavisli dış kabuğuna sığdırması gereken, türünün ilk örneği olan "bükülmüş bir anakart" geliştirmesi gerekti. Ek ağırlık eklemeden yapıyı güçlendirmek adına, kulaklığın içinde karbon fiber kullanıldı.

Sağ göz üzerinde, kullanıcıların artırılmış ve sanal gerçeklik arasında geçiş yapmasını sağlayan bir kadran ve sol göz üzerinde de bir güç düğmesi bulunuyor. Apple Watch şarj cihazına benzer bir konektör, kulaklığın sol şakağına takılıyor ve bir kabloyla bele takılan bir pil paketine bağlanıyor.

Kulaklığın kafa bandı yumuşak bir malzemeden yapılmış ve iki kısa, sert şakağa monte edilmiş sol ve sağ hoparlörler bulunmaktadır. Kulaklığın rahat bir kullanım sağlaması için, kullanıcının yüzüne temas eden kısma yumuşak ve çıkarılabilir bir kapak takılmıştır. Apple'ın, daha geniş bir yüz şekli yelpazesine hitap etmek amacıyla ek göz izleme kameraları eklemeyi veya motorlu lenslerde daha fazla ayar yapmayı düşündüğü belirtiliyor.

Kulaklığın ön kısmının ince, kavisli bir cam parçasından oluşması için Apple'ın endüstriyel tasarım ekibinin bastırdığı ve bu sebeple bir düzineden fazla kamera ve sensörün gizlenmesi gerektiği belirtiliyor. Camın, kameraların çektiği görüntüleri çarpıtma olasılığı ve bu durumun düzeltilmemesi durumunda kullanıcıda mide bulantısına neden olabileceği, ayrıca malzemenin şekli nedeniyle iPhone ekranından daha fazla kırılmaya eğilimli olması, kulaklıktan kırılan camın kullanıcıları yaralayabileceği endişesini gündeme getiriyor.

Bu sıradışı tasarımın, cihazın yaklaşık 3.000 dolarlık perakende satış fiyatının temel sebebi olduğu düşünülüyor. Montaj işçilerinin, cihazın karmaşık şekli ve yoğun elektronik bileşenleri nedeniyle aletleri manevra ettirmekte ve bileşenleri garip açılarda yerleştirmekte zorlandığı belirtiliyor. Cam muhafazanın ve kameraların test sürecinin de, diğer Apple cihazlarına kıyasla çok daha uzun sürdüğü ifade ediliyor.

Kulaklığın microOLED ekranlarının aşırı pahalı olduğu ve arızalı birimlerin atılmak yerine tamir edilmesi gerektiği belirtiliyor. Ekranların tedarikçisi Sony'nin, bu yıl 250.000'den fazla kulaklık için yeterli panel üretmekte zorlanabileceği belirtiliyor.

Apple'ın, karmaşık tasarımı nedeniyle prototip kulaklıkların üretiminde zorluk yaşadığı belirtiliyor. Geliştirme sürecinin başında günde 100 kulaklık üretmesine rağmen, sadece 20 birim Apple'ın standartlarına uygun bulundu. Nisan ayının ortasında tasarım doğrulama testine tabi tutulan kulaklığın, iPhone gibi daha olgun ürünlere kıyasla olağandışı derecede uzun süre test edildiği ifade edildi. Apple'ın, kulaklığın üretimini kolaylaştırmak için Nisan ayına kadar alışılmadık derecede geç tasarım değişiklikleri yaptığı belirtiliyor.

Kulaklığın seri üretimine henüz başlanmamış olsa da, üreticisi Luxshare'in Temmuz ayına kadar fabrikanın tamamen dolu olması gerektiğini işçilere söylediği iddia ediliyor. The Information, bunun sonbahar ya da kış aylarında bir lansmana işaret ettiğini düşünüyor.

İlgili Haberler