Apple kendi sürücüsüz otomobilini yapıyor!

Apple kendi sürücüsüz otomobilini yapıyor!

Apple CEO'su Tim Cook, yıllardır konuşulan otomobil planlarını açıkladı. Buna göre, marka sürücüsüz otomobil konusuna odaklanacak.

A+A-

Apple CEO'su Tim Cook, yıllardır konuşulan otomobil planlarını yaptığı bir röportajla açıkladı. Buna göre, marka sürücüsüz otomobil konusuna odaklanacak.

YAPAY ZEKANIN EN ZOR ALANI

Son yıllarda Apple'ın otomobile olan ilgisi farklı şekillerde yorumlandı. Birçok kişi şirketin otomobil üretmesini bekliyordu. Ancak şirketin odağını geçen yıl belirlediği düşünülüyor.

Habertürk'ün haberine göre Cook, konu hakkında "Çok önemli bulduğumuz bir teknoloji. Bunu biraz da diğer yapay zeka projelerinin anası olarak görüyoruz. Aslına bakarsanız çalışabileceğiniz en zor yapay zeka projelerinden birisi olabilir" dedi.

6,7 TRİLYON DOLARA ULAŞACAK

Sürücüsüz otomobil teknolojileri, otomotiv dünyasını değiştiriyor. McKinsey & CO'ya göre, 2030 yılına kadar pazarın 6,7 trilyon dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Böyle büyük bir alanda, teknoloji şirketleri de otomobil dünyasına giriş yapıyorlar ya da iki tarafa dönük çeşitli satın almalar ve işbirlikleri görüyoruz.

Örneğin, Apple'ın teknoloji dünyasındaki en büyük rakiplerinden birisi olan Alphabet de bu konuda otomotiv dünyasıyla ciddi bir işbirliği kurmuş durumda. Google'ın çatı şirketi olan Alphabet'in, gruptaki Waymo adlı ulaşım teknolojisi şirketi, Fiat Chrysler ve Lyft ile ortak çalışarak otonom (sürücüsüz) sürüş teknolojisi geliştiriyor. BMW ve General Motors da Silikon Vadisi'nde açtıkları ofisler ve yüzlerce milyon dolar yatırım ile bu konuda çalışan startup'ların peşinde.

ÜÇ YILDIR 1.000 MÜHENDİS ÇALIŞIYOR


Apple, 2014'te kurduğu 1.000 mühendislik ekiple otomobil projesine başladı. Project Titan adlı çalışmanın başına 2016 yılında eski bir Apple çalışanı olan Bob Mansfield geçti. Mansfield, daha önce donanım mühendisliğinden başladığı şirkette Teknoloji Başkan Yardımcılığına kadar yükseldi ve Apple'ın akıllı saati Apple Watch ve akıllı TV projelerinde çalıştı.

Apple, nisanda Kaliforniya Motorlu Taşıtlar Bürosundan izin alarak üç adet sürücüsüz otomobili test için yollara çıkarmıştı. Bu otomobillerin fotoğrafları da birkaç hafta sonra internete düşmüştü.

Project Titan hakkında konuşan bir kaynak, San Fransisko'nun Bay bölgesinde en az bir yıldır 6 adet taşıtın test edildiğini söyledi.

Tim Cook, Bloomberg'deki konuşmasında, "Burada ciddi bir değişim fırsatı yatıyor. Sürücüsüz otomobiller, elektrikli taşıtlar ve sürüş paylaşım gibi üç değişim vektörü, aynı anda hayatımızı değiştiriyor" dedi ve şirketin sürücüsüz teknolojisiyle ne zaman karşılaşacağımız konusunda ise şöyle dedi: "Ürün bakış açısıyla ne yapacağımızı söylememiz mümkün değil."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.