Apple. Nasdaq'a yeni bir rekor kırdırabilir

Apple. Nasdaq'a yeni bir rekor kırdırabilir

Teknoloji devi Apple'ın salı günü kazançlarını açıklamasıyla yükseliş trendindeki Nasdaq 100 endeksinin rekor kırabileceği belirtiliyor.

A+A-

ABD'li teknoloji devleri tarafından domine edilen Nasdaq 100 endeksi, salı günü yeni bir rekora imza atabilir.

Uzun bir süredir sessiz olan teknoloji hisseleri son günlerde atağa geçerek ağustos ayında son dört yılın en kötü düzeltmesini yaşayan ABD borsalarının yarasını sarmaya başladı. Bunda hiç şüphesiz beklentilerden yüksek bilanço açıklayan Alphabet, Amazon ve Microsoft hisselerinin yükselmesinin payı büyük. 

ABD borsaları yeşilde

ABD borsaları cuma gününü yeşilde kapandı. Dow Jones Endüstri Endeksi yüzde 0.9 yükselerek 17 bin 646.70'e çıktı. S&P 500 endeksi yüzde 1.1 yükselerek 2,075.15 puandan kapanırken Nasdaq Bileşik ise haftayı yüzde 2.27 primle 5,031.86 puandan kapattı.

Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Mario Draghi'nin yeni tahvil alım sinyalini vermesi ve Çin Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesiyle Asya, Avrupa ve ABD borsaları tırmanışa geçti.

Gözler Apple bilançosunda

Önümüzdeki hafta açıklanacak ABD büyüme rakamları ve Apple bilançosu ABD borsalarına yükseliş için yeni destek verebilir.

Nasdaq 100 endeksi halihazırda 2000'nin mart ayında kırdığı rekor seviyeden sadece yüzde 4 uzakta. Intel ve Microsoft hisseleri 25 Ağustos'tan bu yana yüzde 30 değerlenerek kayıplarını geri alıyor. Aynı dönemde Amazon ve Facebook hisseleri ise yüzde 28-23 oranında artış kaydetti.

Apple'dan 51.1 milyar dolarlık gelir

Reuters anketine katılan analistler,önümüzdeki salı günü dördüncü çeyrek bilançosunu açıklayacak teknoloji devi Apple'ın geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 21,3 artışla 51.1 milyar dolar gelir elde edeceğini tahmin ediyor.Bu da hisse başına 1.87 dolarlık artış anlamına geliyor. Traderlar ise Apple hisselerinin hafta sonuna kadar yüzde 5 yükseleceğini belirtiyor. Geride kalan sekiz çeyreğe dönüp baktığımızda Apple bilançosunun açıklanmasının ardından Nasdaq 100 endeksinde aşağı ve yukarı yönlü ortalama yüzde 4.4 puanlık bir hareketlilik yaşandığını görüyoruz.

"Apple'sız da rekor kırabilir"

Salı gününde Nasdaq'ın yeni bir rekor kırabileceğini belirten Los Angeles merkezli Wedbush Securities Hisse Senedi Alım-Satım Müdürü Michael James, "Yüksek sermayeli teknoloji şirketlerinin hisselerinde yaşanan sıçrama nefes kesiciydi. Apple için beklenen kazanç rakamları geçtiğimiz haftaya oranla biraz daha yükseldi.Apple'dan daha iyimser rakamlar bekleniyor. Apple'dan açıklanacak olası yüksek gelir rakamları Nasdaq'ı yeni bir rekora taşır mı? Elbette...Ancak onsuzda oraya çıkacağız" dedi.

"Teknoloji liderliği hakediyor"

Pittsburgh'da bulunan Fort Pitt Capital Group'un Kıdemli Hisse Senedi Araştırma Analisti Kim Forrest ise, "En son Nasdaq 100 piyasa lideri olduğunda ana neden spekülatif yatırımlardı. Ancak bu kez teknoloji devleri hissedarlarına kazandırıyor.Teknoloji liderliği hakediyor." dedi.

Nasdaq 100'de teknoloji hisseleri yatırımcısını sevindirirken biyoteknoloji ise üzdü. Nasdaq biyoteknoloji endeksi 25 Ağustos'tan bu yana yüzde 3.5 değer kaybetti.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.