Apple, şirket bilgilerini sızdıran eski çalışanına dava açtı

Apple, şirket bilgilerini sızdıran eski çalışanına dava açtı

Apple, eski lider kadrosu çalışanı hakkında ticari sırları sızdırdığı gerekçesiyle dava açtı. Soruşturmalar devam ediyor.

A+A-

Geçtiğimiz Mayıs ayında Apple, Malzeme Müdürü Simon Lancaster’ı işten çıkarttı. Ardından Project X ve buna benzer birkaç projeyi basına sızdırdığı için dava açtığını öğrendik. Yeni çıkan belgelere göre Santa Clara Bölge Savcılığı, Apple’ın iddiaları doğrultusunda Lancester hakkında soruşturma açma kararı aldı.

Birkaç hafta önce şirketin CEO’su Tim Cook, en ufak bir bilgiyi dahi sızdıranlara, en ağır cezaların verileceğini söyledi. Pek çok büyük marka gibi Apple da çalışanları işe başlarken gizlilik sözleşmesi imzalatıyor. Cook, bu belgeleri, sızıntıya sebep olanlara karşı mahkemede sunmakta tereddüt yaşamayacaklarını söyledi. 

Apple-Lancaster davası için tarih belirlendi

Bölge Savcılığı tarafından açılan soruşturmayla birlikte, Lancaster’ın çevrim içi hesaplarına ve iki bilgisayarına inceleme için el konuldu. Ancak açığa çıkan bazı bilgiler, geçmiş dönemde zaten Lancaster’ın bazı hesaplarına devlet tarafından el konulduğunu söylüyor. Apple tarafından açılan davanın ilk celsesi için tarih 18 Kasım 2021 olarak belirlendi. 

Apple’ın iddiasına göre Lancaster, bir gazete muhabirine gizlice şirket bilgilerini sızdırdı. Hatta kendi erişim yetkisinde olmayan verileri elde edebilmek için de, dahil olmadığı toplantıların kayıtlarına ve belgelerine gizlice ulaşım sağladı. Henüz dava sonuçlanmadığı için kesin olarak bir şey söyleyemiyoruz. Ancak 2019 Sonbaharında şirketin AR gözlük planlarıyla ilgili sızıntının kaynağının da aynı kişi olduğu tahmin ediliyor.

Lancaster, mahkemeden Santa Clara soruşturulmasını durdurmasını talep etti

Şirketten kovulan Lancaster, Santa Clara Bölge Savcılığının açtığı davanın yasal olmadığını öne sürdü. Daha öncesinde Lancaster’ın şirket bilgilerini sızdırarak zimmete para geçirdiğine dair kanıtlar sunulduğu için savcılık soruşturma başlatmıştı. Ancak Lancaster’in avukatları bu belgelerin yasal olmayan yollardan ele geçirildiğini iddia ediyor. 

Apple dava açıyor. Lancaster ise tüm suçlamaları yalanlıyor. Bu konu hakkında belki de tek heyecan veren şey ProjectX. Valve, Oculus, HTC, HP ve Samsung gibi markalar daha önce sanal gerçeklik gözlükleri yapmışlardı. Pek çoğu bilgisayar oyunları üzerine yoğunlaşmış olsa da, telefon versiyonları da oldukça ses getirmişti.

Apple’ın da ismi son 10 yıldır devamlı VR gözlüklerle anılsa da, ortaya elle tutulur bir cihaz çıkmadı. Pek çok kişi yalan haber olduğunu öne sürdü. Ancak eğer sızıntılar doğruysa gelecek etkinlikte Apple, bilgisayarlarla birlikte AR gözlükler ile bir sürpriz planlıyor olabilir.